Počet živnostníkov v únii aj na Slovensku klesá

Počet samostatne zárobkovo činných osôb na Slovensku, ako aj v celej Európskej únii medziročne poklesol. Celkovo bolo za rok 2018 v únii 32,6 milióna evidovaných živnostníkov. Predstavujú 14 % z celkovej európskej zamestnanosti.

03.06.2019 06:00
muž, živnostník, odvody, nuda Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

„Pokles počtu živnostníkov v únii je v desaťtisíckach ročne. Na Slovensku podľa Eurostatu bolo vlani vyše 377-tisíc živnostníkov. Je to však o 5,8 tisíca menej ako rok predtým. Súvisí to aj s tým, že majú stále vysoké daňovo-odvodové zaťaženie. Mnohí živnostníci prešli na s.r.o. alebo prestúpili do zamestnaneckého pomeru,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Európsky štatistický úrad Eurostat vo svojich najnovších údajoch uviedol, že najviac živnostníkov má Grécko a Taliansko. Prevažne v oblasti turizmu. V Grécku je tretina ľudí evidovaných práve ako samostatne zárobkové osoby a v Taliansku je ich vyše 20 %. Nasleduje Poľsko (18 %) a Rumunsko (17 %).

„Na Slovensku tvoria živnostníci 15 % z celkového počtu zamestnaných osôb. Rovnako je to aj v Portugalsku a vo Veľkej Británii. Česko je mierne pred nami, živnostníci tvoria 16 % z celkovej zamestnanosti,“ doplnila Buchláková. Najmenej živnostníkov je v Dánsku a Luxembursku (obe 8 %), ako aj v Nemecku či vo Švédsku (obe 9 %).

Živnostníci v únii pracujú prevažne v oblasti služieb a predaja či ako remeselníci. Mnohí podnikajú v oblasti poľnohospodárstva, lesníctva a rybného hospodárstva.

„Ak sa pozrieme na rozdelenie podľa pohlaví, muži sú vo vedení. Ženy síce predstavujú 52 percent celkovej európskej populácie, ale iba 34,4 percenta zo samostatne zárobkovo činných osôb v EÚ a len 30 percent z európskych začínajúcich podnikateľov,“ dodala Buchláková.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #živnosť #živnostníci #Práca a kariéra