Na Slovensku pribudlo firiem, ktoré štátu neodviedli žiadnu daň

Počet firiem, ktoré štátu neodviedli na Slovensku za minulý rok žiadnu daň z príjmov, medziročne vzrástol o 13 % na 20 183 spoločností.

03.10.2017 11:20
debata (7)

V celkovom súčte však najviac podnikateľov, až 105 152, odvádza dane v rozmedzí od 0,1 eura do tisíc eur. Ich počet sa medziročne zvýšil sa o necelých päť percent. Ukázala to najnovšia analýza poradenskej spoločnosti Bisnode.

“Za aktuálnym 13-percentným nárastom počtu podnikov s nulovou daňovou povinnosťou môžeme vidieť aj to, že ekonomike, a teda aj podnikateľom, sa darí. Väčšina z nich investuje do rozvoja podnikania, preto sa niektorí mohli ocitnúť v strate,” hodnotí Petra Štěpánová, analytička Bisnode. Zároveň očakáva, že v budúcnosti bude počet spoločností v tejto kategórii narastať. “Od roku 2018 vláda ruší daňové licencie, ktoré museli teraz platiť aj podnikatelia so stratou. Firmy tak nemali motiváciu hľadať možnosti, ako sa do straty dostať. To sa môže od budúceho roka zmeniť,” dodala Štěpánová.

Spoločností, ktorým v daňovom priznaní vyšla nula, bolo vlani najmenej za posledných päť rokov. Dokonca v roku 2015 vykázalo nulovú daň o polovicu menej firiem (17 741) ako v roku 2014 (35 379). Dokopy štátu odviedlo dane aktuálne až 169 040 spoločností podnikajúcich na Slovensku. Pokles počtu firiem analýza Bisnode zaznamenala len v prípade spoločností, ktoré platia státisícové dane.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #podnikanie