Živnostníci priznajú dane online. Nie je jasné, cez ktorú schránku

Budúcnosť povinnej elektronickej komunikácie živnostníkov s finančnou správou zostáva otázna. Hoci ministerstvo financií v novele zákona o správe daní navrhuje zaviesť pre samostatne zárobkovo činné osoby povinnosť od budúceho roka komunikovať s finančnou správou už iba elektronicky, spôsob, akým to navrhuje, sa nepozdáva podpredsedovi vlády pre investície a informatizáciu Petrovi Pellegrinimu. Slovenská komora daňových poradcov dokonca takýto krok považuje za diskriminačný.

21.07.2017 13:54
debata (15)

Návrh novely zákona o správe daní predpokladá, že živnostníci si budú musieť aktivovať elektronickú schránku na finančnej správe, cez ktorú by museli od budúceho roku podávať daňové priznania. Podpredseda vlády Pellegrini však tvrdí, že živnostníkom by v prípade povinnej elektronickej komunikácie so štátom mala stačiť elektronická schránka na portáli Slovensko.sk.

"Ak štát už má vytvorené jedno centrálne riešenie na elektronickú komunikáciu s občanmi a firmami, je nesprávne, aby niektoré štátne organizácie prinášali vlastné technické riešenia a nútili firmy alebo občanov mať prístup aj do iných elektronických schránok ako na portáli Slovensko.sk,“ tvrdí.

Podpredseda vlády zdôraznil, že bude navrhovať a snažiť sa presvedčiť ministerstvo financií a finančnú správu, aby upustila od svojho návrhu, aby živnostníci a ďalšie subjekty, ktoré musia začať komunikovať s finančnou správou elektronicky, si museli otvárať aj iné schránky okrem tých, ktoré im zriadil štát a sú plne funkčné.

Navrhované riešenie odmieta aj Slovenská komora daňových poradcov, podľa ktorej povinná elektronická komunikácia všetkých živnostníkov s daňovými úradmi prinesie časti podnikateľov vážne problémy. „Nie všetci totiž majú počítače a ak ich aj majú, nevedia ic používať do takej miery, aby si sami podali elektronicky daňové priznanie. Problém budú mať hlavne starší ľudia a živnostníci, ktorí nemajú počítače vôbec,“ tvrdí Marcela Bošková zo Slovenskej komory daňových poradcov.

Komora zároveň upozorňuje, že na Slovensku existujú oblasti bez pripojenia na internet, či so zlým pripojením. Na takýchto živnostníkov podľa nej novela vôbec nemyslela. Slovenská komora daňových poradcov preto považuje povinnú elektronickú komunikáciu pre všetkých živnostníkov za diskriminačný krok. „Pre časť živnostníkov by mali byť v novele stanovené výnimky. V prípade, ak sa táto povinnosť zavedie, tak buď si niektorí živnostníci nájdu platené služby niekoho, kto za nich elektronické podania vybaví, alebo radšej ukončia svoje podnikanie,“ dodáva Bošková.

Z novely vyplýva, že samostatne zárobkovo činné osoby by akúkoľvek svoju komunikáciu s daňovými úradmi museli riešiť už iba elektronicky. Ak by svoje daňové priznanie podľa komory zaniesli v papierovej podobe na daňový úrad osobne, daniari ho síce prevezmú, ale neberú ho do úvahy. To znamená, akoby priznanie nebolo podané vôbec, za čo daniari vyrubia automaticky pokutu.

15 debata chyba
Viac na túto tému: #dane #živnostník