Štatutári sa k e-schránke môžu dostať aj bez elektronického občianskeho

Občianske združenie Slovensko.Digital pripravilo platenú službu, ktorá umožní štatutárom k e-schránkam bez elektronického občianskeho.

18.05.2017 14:53
debata (1)

Štatutári sa k štátnej elektronickej schránke dostanú aj bez elektronického občianskeho preukazu a prihlasovania sa na Slovensko.sk. IT odborníci z občianskeho združenia Slovensko.Digital predstavili službu GovBox, pomocou, ktorej štatutári dostanú zásielky priamo na email. Ako uviedol na brífingu Ján Hargaš zo Slovensko.Digital, od podnikateľov dostávajú spätnú väzbu, že štátny proces a používanie schránok sú stále komplikované. „Prichádzame preto so službou GovBox, ktorá štatutárom uľahčí ich povinnosti,“ povedal.

Od 1. júla tohto roka budú úrady doručovať zásielky právnickým osobám do elektronickej schránky. Pre štatutárov to znamená nutnosť vybaviť si elektronický občiansky preukaz a čítačku, nainštalovať si k nim softvér a začať používať schránku na Slovensko.sk. Podľa dostupných informácií z celkového počtu viac ako 200 tisíc stále ostáva takmer 100 tisíc štatutárov, ktorí na elektronické zásielky nie sú zatiaľ pripravení.

Podstatou služby je aplikácia, ktorá na základe splnomocnenia automaticky kontroluje schránku a posiela elektronické zásielky na email, ktorý si štatutári zvolia. Systém posiela samotné zásielky, nielen informáciu o tom, že sú v schránke. GovBox dokáže zabezpečiť doručovanie do vlastných rúk bez potreby prihlasovať sa na Slovensko.sk.

„Dá sa to zjednodušene predstaviť ako elektronický poštár. Akonáhle príde zásielka do štátnej schránky, náš softvér ju automaticky pošle na email zvolený používateľom. Navyše, štatutári na spustenie služby nepotrebujú eID. Stačí, aby sa zaregistrovali, podpísali jedno splnomocnenie u notára a všetko ostatné vybavíme za nich,“ priblížil Ján Suchal zo Slovensko.Digital. Súčasťou služby je aj zasielanie týždenného sumáru všetkých doručených správ.

Slovensko.Digital vo štvrtok spustilo prihlasovanie pre prvých záujemcov na stránke www.govbox.sk. Najbližšie týždne budú zisťovať záujem o službu a začiatkom júna začnú pripájať používateľov tak, aby čo najviac z nich malo 1. júla prístup k štátnym zásielkam zriadený. Ľubor Illek zo Slovensko.Digital zdôraznil, že služba GovBox nie je proti niečomu zameraná, ani to nie je myslené ako náhrada štátnych systémov, ale je to doplnok.

Podľa zverejnených informácií náklady na vývoj služby predstavovali približne 20 tisíc eur. Ako objasnil Hargaš, GovBox bude spoplatnený a príjmy z neho pôjdu na náklady a financovanie aktivít Slovensko.Digital. Aktivačný poplatok je 9 eur a mesačná platba 8 eur. V prípade, ak používateľom neprídu žiadne správy, služba bude v tom mesiaci zadarmo.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko.Digital