Štátne elektronické schránky majú od 1. júla vyzerať inak

Redizajn a zmena funkcionalít elektronických schránok by sa mala stihnúť do 1. júla tohto roka.

27.04.2017 08:30
debata (8)

Povedal to v stredu po stretnutí s generálnym riaditeľom Národnej agentúry pre sieťové a elektronické služby (NASES) Norbertom Molnárom podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini. K spomínanému dátumu budú elektronické schránky povinné pre právnické osoby.

Vicepremiér konštatoval, že v súčasnosti sú elektronické schránky dobre naprogramované, avšak rozumejú im len technici a informatici. „Žiaľ, nerozumejú tomu častokrát tí ľudia, bežní, ktorí tieto systémy používajú, a preto som veľmi rád, že v tomto prípade dôjde k zmene a konečne to dostane ten ľudský duch, a nie ten technicko-informatický,“ povedal po stretnutí.

NASES spravila webový prieskum, ktorého sa zúčastnilo takmer 400 respondentov. Cieľom webového dotazníka bolo identifikovať možné vylepšenia funkcionalít elektronických schránok a následne ich zrealizovať.

Prehľadnejšie doručenky a jednoduchšia manipulácia so správami, či možnosť preposielania správ z elektronickej schránky na e-mail. To sú vylepšenia štátnych e-schránok, ktoré používatelia a odborníci z oblasti IT považujú za najdôležitejšie.

Zjednodušenie výberu a listovania v zozname správ bolo respondentmi označené za najdôležitejšiu funkcionalitu vôbec. Táto zmena je dôležitá pre 80 % respondentov. Takisto 80 % opýtaných označilo za prioritu preposielanie správ zo schránky na svoj osobný e-mail. Prieskum ukázal, že pre užívateľov je dôležité mať prehľad vo svojich správach, takisto je pre nich dôležité označovanie správ ako u štandardných e-mailových klientov. Preto by 79 % respondentov uvítalo prehľadnejšie zobrazovanie údajov v doručenke.

Generálny riaditeľ NASES Norbert Molnár informoval, že momentálne nastáva fáza programovania a testovania. „Chcem prisľúbiť pánu vicepremiérovi, ktorý je zodpovedný za oblasť informatizácie, že NASES urobí všetko preto, aby k 1. júlu naozaj schránku predstavil novú a funkčnú. Robíme záťažové testy, programujeme,“ povedal. Náklady na pripravované technické zmeny zatiaľ nevedel vyčísliť.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Pellegrini #e-schránka #NASES