Traja zo štyroch živnostníkov si platia len minimálne odvody

Poistné na sociálne poistenie z minimálneho vymeriavacieho základu odvádza podľa údajov Sociálnej poisťovne (SP) 156 506 živnostníkov a ostatných samostatne zárobkovo činných osôb (SZČO).

08.12.2016 18:36
debata (125)

To predstavuje 73,32 % z ich celkového počtu. V porovnaní s minulým rokom minimálne poistné platí o 3,11 % viac živnostníkov. Informoval o tom hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.

Ako ďalej dodal hovorca SP, z maximálneho vymeriavacieho základu aktuálne platí poistné 914 živnostníkov, čo je 0,43 % z celkového počtu povinne poistených SZČO. Oproti minulému roku ide o mierny nárast o 0,05 %.

Sociálna poisťovňa upozorňuje živnostníkov a SZČO, aby si umelo neznižovali svoj príjem, a tým aj odvody na sociálne poistenie. Výška odvodov totiž bude mať v budúcnosti vplyv na výšku ich sociálnych dávok. Ak budú platiť len z minima, odrazí sa to podľa SP na ich nižších dôchodkoch či nemocenských dávkach. Višváder dodal, že ak si napríklad pri péenke živnostník reálny vymeriavací základ 650 eur zníži na približne 400 eur, mesačný rozdiel pri jeho nemocenskej dávke bude 140 eur v jeho neprospech.

125 debata chyba
Viac na túto tému: #Sociálna poisťovňa #živnostník