PAS kritizuje novelu zákona o nelegálnej práci

Podnikateľská aliancia Slovenska (PAS) pokladá zmeny ustanovení zákona o nelegálnej práci a nelegálnom zamestnávaní za príklad zbytočného zvyšovania administratívnej náročnosti podnikania na Slovensku.

28.04.2016 15:30
debata (12)

Novela zákona od 18. júna tohto roka zavádza pre podnikateľov povinnosť overiť si, či pracovníci jeho dodávateľov nepracujú pre neho načierno. V opačnom prípade im Národný inšpektorát práce môže udeliť pokutu od 2 tisíc do 200 tisíc eur. Pokiaľ budú osoby pracujúce nelegálne aspoň dve, pokuta môže byť od 5 tisíc eur.

Podľa výkonného riaditeľa PAS Petra Kremského to povedie len k rastu byrokracie a postihne najmä malé a stredné podniky. „PAS žiada ministerstvo práce o urýchlenú úpravu zákona tak, aby jeho znenie zodpovedalo reálnemu životu a nenútilo podnikateľov žiť v strachu, neistote a zamýšľať sa nad ukončením podnikania,“ uviedol Kremský.

Zákon sa pritom podľa PAS vzťahuje aj na nezávislé ekonomické vzťahy, ako napríklad živnostníka pracujúceho pre spoločnosť s ručením obmedzeným alebo akciovú spoločnosť, ktorá ďalej dodáva práce svojim odberateľom prostredníctvom tohto pracovníka. „Podľa zákona musí so živnostníkom uzatvoriť zmluvu a odberateľ si ju musí preverovať napriek tomu, že pracovníka nikdy nevidel,“ upozorňuje Kremský. Príkladom sú podľa neho stavebné práce na stavbách so stovkami pracovníkov z desiatok rôznych firiem, prípadne služby v oblasti informačných technológií, vykonávané na diaľku.

V takom prípade je podľa výkonného riaditeľa PAS prakticky fyzicky nemožné overiť si, či sú všetci pracovníci legálne zamestnaní, majú príslušné zmluvy a sú prihlásení v Sociálnej poisťovni. „Zákon je odtrhnutý od života, je nemožné ho dôsledne dodržiavať a bude sa zrejme obchádzať formálnymi dokumentmi,“ tvrdí Kremský.

Novela zákona podľa podnikateľskej aliancie diskriminuje najmä malých podnikateľov, pre ktorých je extrémne administratívne a časovo náročné overovať si takéto informácie. „Uvedené pokuty sú pritom pre nich likvidačné a môžu ich vytlačiť z trhu. Štát touto novelou v podstate prenáša svoje vlastné povinnosti na podnikateľov, pričom im za ich nezvládnutie hrozí finančnou likvidáciou,“ dodal Kremský.
Novelu zákona o nelegálnej práci schválil parlament v polovici novembra minulého roka.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #pas