Podnikatelia navrhujú zavedenie živnostenských licencií

Slovenská asociácia malých podnikov (SAMP) navrhuje zavedenie takzvaných živnostenských licencií pre samostatne zárobkovo činné osoby a živnostníkov.

02.03.2016 14:11
debata (26)

Základom tohto systému by mali byť jedna alebo dve platby na začiatku roka, obsahujúce daň z príjmov a minimálne sociálne a zdravotné odvody. Ako ďalej informoval agentúru SITA prezident SAMP Vladimír Sirotka, cena ročnej licencie by tak bola 2 500 až 2 800 eur. „Malý živnostník by si tým kúpil právo podnikať, zaplatil by si minimá a mal by rok pokoj,“ konštatoval. Systém by sa mal týkať tých, ktorí zarobia menej ako 49 790 eur za rok.

Ako ďalej informoval Sirotka, asociáciou oslovení živnostníci, napríklad taxikári, kaderníčky, inštalatéri či remeselníci, s návrhom súhlasili. „Potrebuje to zmenu zákona o dani z príjmov a zákonov o sociálnom a zdravotnom poistení. Má to tieto väzby na ďalšie zákony, ale myslíme si, že je to dobrá vec,“ uviedol. Návrh licencií bol už dvakrát v legislatívnom procese, no ani raz úspešne. „Nebola politická vôľa,“ dodal. Prezident SAMP je ale rozhodnutý systém živnostenských licencií v parlamente presadiť po voľbách. „My sme oslovili aj pána ministra financií Petra Kažimíra, predstavil nám svojho poradcu a povedal, že je tiež ochotný sa tomu venovať,“ informoval. „Keby sa nám podarilo nájsť dohovor s tým, kto bude vo vláde, tak to treba presadiť. Niektoré politické strany si to osvojujú,“ pokračoval.

Nový systém by mal byť voliteľný a dobrovoľný. Jeho cieľom je zapojiť do sociálneho a zdravotného systému malých živnostníkov, ktorí možno pre použitie paušálnych výdavkov alebo pre nízke hospodárske výsledky nie sú platiteľmi dane z príjmov. Systém by mal tiež zjednodušiť administratívu malým živnostníkom, ktorí by tak nemuseli podľa Sirotku viesť účtovníctvo, znížiť počet platieb odvodov a tiež znížiť administratívne výdavky.

Podľa SAMP prinesie nový systém zlepšenie podnikateľského prostredia, zjednodušenie formulára daňového priznania na takzvané „licenčné tlačivo“, zvýšenie transparentnosti malého podnikateľa alebo zjednodušenie účtovníctva na oblasť evidencie príjmov a pohľadávok. Asociácia tiež očakáva nastavenie spravodlivejšieho systému a zapojenie do sociálneho a zdravotného poistenia osôb, ktoré sú mimo neho, čo môže byť okolo 160 tis. živnostníkov. „My ich do toho systému nedotiahneme pokutami a palicou, že musíš toto platiť a tam byť. Oni to budú obchádzať,“ uviedol Sirotka.

Jedným z dôsledkov zavedenia systému živnostenských licencií by mohlo byť oslabenie tlaku na čierny príjem v živnostenskom prostredí po zvýšení odvodových povinností v roku 2012 o 3,3 %. Systém by tiež mal podľa SAMP zvýšiť príjem do štátneho rozpočtu. „Je to samozrejme aj výhoda pre štát, mal by tie peniaze na začiatku roka a nie až v daňovom priznaní v marci budúceho roka. Mal by to v januári a vie tak s tým reálne počítať v štátnom rozpočte,“ povedal Sirotka.

Slovenská asociácia malých podnikov je organizácia zastupujúca malých podnikateľov, ktorej vznik bol iniciovaný Európskou chartou malých podnikov. Jej činnosť smeruje k uplatneniu Európskej charty malých podnikov v podnikateľskom prostredí Slovenska. Tiež presadzuje spoločné záujmy podnikateľov, poskytuje pomoc svojim členom pri ich podnikateľskej činnosti a pomáha pri kvalifikácii a rekvalifikácii ich pracovníkov. Asociácia bola registrovaná Ministerstvom vnútra SR v roku 2002.

26 debata chyba
Viac na túto tému: #živnostník #podnikatelia