Licencie podnikateľov neodradili

Živnostníci, ktorí chceli prejsť na eseročku, alebo tí, ktorí jednoducho chceli začať s podnikaním, sa vlani pri zakladaní firmy poponáhľali.

17.03.2014 07:09
debata (1)

Mnohí totiž nemali na to, aby zložili 5-tisíc eur na osobitný účet v banke, čo je od tohto roka podmienkou. Ide o krok proti zakladaniu firiem s fiktívnym kapitálom. Tomáš Hôra, konateľ spoločnosti sroonline.sk, ktorá sa zaoberá zakladaním a rušením firiem, tvrdí, že nebadať pokles záujmu o začatie podnikania.

Ako vnímate zavedenie daňových licencií?
Zo strany podnikateľov vnímame výrazný nárast po službách likvidácií spoločností. Najviac to zasiahlo tzv. spiace spoločnosti. Naopak, ľudí odhodlaných podnikať výrazne neovplyvní žiadna doteraz prijatá zmena zákona.

Bude teda firiem pribúdať napriek zavedeniu licencií spojených s poplatkom od 480 eur ročne?
Naďalej platí, že založiť s.r.o. sa môže oplatiť podnikateľom od hrubého príjmu približne 900 eur mesačne. Zjednodušene povedané, čím viac podnikateľ zarába, môže byť pre neho založenie s.r.o. finančne výhodnejšie. Základné výhody s.r.o. sú najmä v daňovo-odvodovej optimalizácii a v obmedzenom ručení. Založiť si eseročku sa napríklad neoplatí pre nízkopríjmových živnostníkov, ktorí si uplatňujú v účtovníctve paušálne výdavky.

Sťažili zmeny v daňovej a administratívnej oblasti zakladanie firiem?
Od nadobudnutia účinnosti novely Obchodného zákonníka sa stalo samotné zakladanie eseročiek administratívne náročnejšie. Celkový čas na registrovanie s.r.o. sa v dôsledku zmeny zákona predĺžil o nevyhnutnú dobu potrebnú na vloženie základného imania na účet a vyžiadanie výpisu z účtu v banke. Niektoré banky vydávajú výpisy z účtu až po ukončení kalendárneho mesiaca, čo v týchto prípadoch môže natiahnuť registrové konanie o niekoľko týždňov. So zmenami sú spojené aj dodatočné finančné náklady, ktoré tu predtým neboli.

Mnoho podnikateľov zrejme nemá na to, aby zložilo 5-tisícový vstupný vklad.
Vklady spoločníkov tvoriace základné imanie eseročky však stačí do banky vložiť iba na jeden deň. Peniaze teda nie sú na účte viazané. Ukazuje sa, že pre väčšinu podnikateľov to nie je neprekonateľná prekážka.

Počet eseročiek sa zvýšil práve preto, že koncom vlaňajška sa mnohí s ich založením poponáhľali. Ako to bolo začiatkom tohto roka?
Bezprostredne po nadobudnutí účinnosti novely Obchodného zákonníka sme vnímali krátkodobo pokles záujmu o zakladanie spoločností. Klienti hľadali iné spôsoby, ako sa vyhnúť vloženiu vkladov, napr. kúpou ready-made s.r.o. (už založené spoločnosti). Dnes opäť vnímame približne rovnaký záujem o zakladanie nových s.r.o. ako v minulom roku v rovnakom období.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #živnostník #s.r.o.