Byrokracia pre podnikateľov sa ťažko odbúrava

Ministerstvo hospodárstva chce stále zlepšovať podnikateľské prostredie na Slovensku. Ako však uviedol minister hospodárstva Tomáš Malatinský, odbúravanie byrokracie pre podnikateľov brzdí snaha vlády konsolidovať verejné financie.

05.01.2014 10:09
Euro, peniaze, ekonomika, graf Foto:
Ilustračné foto
debata (7)

"V snahe zabezpečiť konsolidáciu verejných financií, v snahe bojovať proti daňovým únikom, sa vytvorili ďalšie byrokratické záťaže, a tým pádom znížili podnikateľské prostredie. Je to však trochu vyvážené zlepšením výberu daní,“ vysvetlil Malatinský.

"Musím povedať, že aj tieto zákony, ktoré sme kvôli tomu museli prijať, boli konzultované s podnikateľskou sférou. Napriek tomu, že netlieskali týmto opatreniam, ktoré zhoršili podnikateľské prostredie, povedali, že zlepšenie daňovej disciplíny je vyšší cieľ, ktorý podporujú,“ doplnil Malatinský s tým, že po zlepšení výberu daní sa môžu znížiť iné zaťaženia pre podnikateľov.

Podľa ministra aj napriek podmienkam v podnikaní na Slovensku sú zaujímavé niektoré čísla. "Napríklad počet zakladaných spoločností je na Slovensku veľmi vysoký. Čo je ale problém, že máme aj dosť vysoké číslo zanikajúcich spoločností. Z toho nám vyplýva, že by sme sa mali koncentrovať na udržanie podnikateľov a preto aj chceme zvýšiť činnosť agentúry pre malé a stredné podnikanie,“ povedal Malatinský.

V tomto roku plánuje ministerstvo prísť s ďalšími návrhmi, ktoré by mali zlepšiť podnikateľské prostredie na Slovensku. "Radi by sme znížili zaťaženie podnikateľov napríklad pri registrácii zmien v obchodnom registri. Lebo si myslíme, že to sú zbytočné záťaže. Keby ministerstvo spravodlivosti bolo ochotné túto činnosť postúpiť na notárov tak by to bolo dobré. Ale stále sú argumenty, že pripravenosť notárov na to nie je dostatočná. So spravodlivosťou stále rokujeme, aby sme to mohli zaviesť,“ konštatoval Malatinský.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #byrokracia