Firmy žiadajú stabilitu a jednoduchší daňový systém

Hlavnou príčinou daňovej neistoty na Slovensku sú časté zmeny v právnych predpisoch, nejednoznačnosť, nedostatky a zmeny stanovísk daňových orgánov. Podľa slovenských firiem sú toto oblasti, ktoré majú najväčší vplyv na podnikanie a konkurencieschopnosť. Vyplýva to z tretieho prieskumu spoločnosti Deloitte zameraného na daňovú istotu medzi podnikmi.

07.11.2013 14:04
(typo - nepouzivat v orise) Euro, peniaze,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Internetový prieskum spoločnosti sa uskutočnil v 27 krajinách regiónu Európy, Stredného východu a Afriky (EMEA) v júni a júli 2013 a zúčastnilo sa ho takmer tisíc respondentov, prevažne daňových riaditeľov nadnárodných spoločností.

"Vysokú daňovú neistotu vnímajú takmer dve tretiny opýtaných, ktorí podnikajú na Slovensku, čo je porovnateľné s ostatnými krajinami v regióne,“ uviedol partner na daňovom oddelení Deloitte Larry Human.

Štúdia bola zameraná na tri kľúčové oblasti, a to vzťahy s daňovými úradmi, daňové kontroly a vnímanie daňovej istoty. Európsky prieskum podľa Deloitte odhalil, že celková daňová neistota ostáva významná, až 60 % respondentov pociťuje vo svojej krajine vysokú daňovú neistotu. Najvyššiu mieru neistoty vnímajú v Maďarsku a najnižšiu v Rakúsku. Daňoví riaditelia vidia ako problém zložité daňové systémy. Tie sa ešte viac komplikujú množstvom nových zákonov. Firmy sú tak zaťažované kvôli sledovaniu všetkých zmien a dodatočnému vzdelávaniu zamestnancov. Ak by sa obmedzili časté zmeny právnych predpisov, mohla by sa podľa prieskumu zlepšiť konkurencieschop­nosť krajín.

Vzťah s daňovými úradmi je vo všeobecnosti pozitívny, čo preukázalo takmer 60 % opýtaných. V porovnaní s minulým rokom sa ich vzťahy veľmi nezmenili. Najhoršiu spoluprácu s daňovými úradmi v rámci prieskumu majú firmy z Poľska a v Českej republike, kde sa vzťahy oproti minulému roku zhoršili.

Daňové úrady na Slovensku sa podľa Deloitte sústreďujú najmä na kľúčové oblasti daní, ako je daň z pridanej hodnoty a daň z príjmov právnických osôb. Podobná situácia je aj v ostatných krajinách regiónu. Respondenti tiež zaznamenávajú zvýšený záujem daňových úradov o problematiku transferového oceňovania. V regióne sa na túto oblasť zameriava až 40 % daňových kontrol. Česká republika patrí medzi krajiny s najmenším počtom daňových kontrol, Slovensko sa zaraďuje medzi priemer. Za posledné tri roky bolo u nás kontrolovaných 73 % opýtaných, v Nemecku 74 %, v Poľsku 81 % a v Rakúsku až 85 %.

Spoločnosť Deloitte poskytuje služby v oblasti auditu, daní, poradenstva a finančného poradenstva. Globálna sieť členských firiem spoločnosti pôsobí vo viac ako 150 krajinách.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy