Firmy budú musieť podávať kontrolné výkazy k DPH

Firmy budú musieť od budúceho roka podávať takzvané kontrolné výkazy pri dani z pridanej hodnoty (DPH).

17.10.2013 19:23
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Tie by mali priniesť efektívnejšiu a rýchlejšiu kontrolu daňových subjektov. Krížovou kontrolou faktúr podnikateľa s jeho obchodným partnerom by sa mali potlačiť daňové podvodné aktivity. Mali by sa tak odhaliť karuselové podvody, machinácie s faktúrami, či monitorovať rizikoví platitelia dane. Vyplýva to z novely zákona o dani z pridanej hodnoty, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady SR.

Proti návrhu sa postavila opozičná SaS, podľa ktorej je zavedenie kontrolného výkazu len ďalšou byrokratickou záťažou pre podnikateľov.

„Ak má podnikateľ 50 firiem a robí medzi nimi množstvo obchodov, to sú veci, ktoré by mal odhaliť priemerne zdatný daňový úradník aj bez nejakého kontrolného výkazu. Problémom je ľudský faktor. Ja sa obávam, že daňoví úradníci sa teraz namiesto chytania skutočne veľkých rýb budú vybíjať na maličkostiach.“ skonštatoval už dávnejšie poslanec NR SR Jozef Mihál.

„Kultúra v oblasti DPH sa dostala na úroveň kanálu a nie je jednoduché s tým bojovať. Samozrejme, že je v tom ľudský faktor,“ reagoval na jeho slová minister financií Peter Kažimír.

Proti novele sa postavili aj energetické a telekomunikačné spoločnosti, chceli totiž posunúť termín elektronického podávania kontrolných výkazov k dani z pridanej hodnoty (DPH). Obávajú sa totiž, že nestihnú prispôsobiť svoje IT systémy. Ministerstvo financií im však neustúpilo.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #DPH