Zakladatelia 'eseročiek' budú musieť vložiť peňažný vklad do banky

Od začiatku októbra tohto roka by zakladatelia obchodných spoločností mali splatiť peňažný vklad alebo jeho časť, ku ktorému sa v spoločenskej zmluve pri založení spoločnosti zaviazali, na osobitný samostatný účet v banke alebo pobočke zahraničnej banky. Vyplýva to z novely Obchodného zákonníka, ktorý predložil rezort spravodlivosti a ktorý v stredu vláda schválila.

03.07.2013 10:57
Euro, peniaze, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (10)

„V súčasnosti často využívané splatenie peňažného vkladu alebo jeho časti v hotovosti k rukám správcu vkladu nebude viac možné,“ uviedlo ministerstvo. V súčasnosti minimálnym základným imaním spoločnosti s ručením obmedzeným je 5 000 eur, pričom postačuje poukázať toto splatenie vyhlásením správcu vkladu. Od októbra bude musieť byť tento vklad splatený na účet v banke.

„Písomné vyhlásenie správcu vkladu o splatení vkladu alebo jeho častí jednotlivými spoločníkmi, ktoré sa pripája k návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra, sa po navrhnutých zmenách bude v praxi aplikovať len vo vzťahu k nepeňažným vkladom,“ upozorňuje rezort spravodlivosti. Splatenie peňažného vkladu alebo jeho časti sa podľa nových pravidiel bude registrovému súdu preukazovať priložením výpisu z účtu v banke preukazujúcim splatenie.

10 debata chyba