Štatutári firiem nemajú byť garančne poistení

Osoby, ktoré sú zodpovedné za plnenie povinností zamestnávateľa v sociálnom poistení, nemajú byť od budúceho roka garančne poistené.

27.06.2013 11:56
dôchodok, dôchodca, penzia, okuliare, prepočet,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Ide o ľudí, ktorí sú štatutárnym orgánom, členom štatutárneho orgánu alebo o zamestnancov, ktorí majú najmenej 50-percentnú účasť na majetku zamestnávateľa.

„Súčasne sa z obdobia dôchodkového poistenia navrhuje vylúčiť obdobie dôchodkového poistenia takéhoto zamestnanca, ak poistné na dôchodkové poistenie nebolo zaplatené,“ uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí k návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorú predložilo do pripomienkového konania. Rezort práce a sociálnych vecí svoj návrh zdôvodňuje tým, že tieto osoby majú vplyv na výsledky hospodárenia zamestnávateľa a nesú zodpovednosť za neplnenie povinnosti odvádzať poistné na sociálne poistenie.

Štatutári firiem alebo zamestnanci, ktorí majú najmenej 50-percentnú účasť na majetku zamestnávateľa, tak nebudú v prípade vzniku platobnej neschopnosti zamestnávateľa krytí dávkou garančného poistenia. „Predpokladá sa, že v roku 2014 nebudú mesačne vyplatené štyri dávky garančného poistenia s priemernou sumou 1 323 eur,“ uvádza ministerstvo práce a sociálnych vecí. Pri dôchodkových dávkach počíta ministerstvo s postupným vplyvom, ktorý bude v krátkodobom horizonte zanedbateľný.

2 debata chyba