Poďme na úrady práce, rebelujú francúzski živnostníci

Francúzski živnostníci v pondelok vyzvali svojich kolegov, aby sa prihlásili na úradoch práce a nafúkli tým už aj tak hrozivo vysokú mieru nezamestnanosti v krajine. Reagovali tak na plán Paríža obmedziť ich špeciálne postavenie v daňovom systéme.

04.06.2013 08:56
dane, odvody, dôchodok, kalkulačka Foto:
Ilustračné foto
debata

Plán nahnevaných živnostníkov, ktorý organizuje internetová protestná skupina s viac ako 70 tisíc členmi, by udrel na najcitlivejšie miesto prezidenta Francoisa Hollandea. Jedným z jeho hlavných predvolebných sľubov totiž bolo zastavenie stúpajúcej nezamestnanosti do konca roka 2013.

„Na úrad práce sa môžete prihlásiť cez internet. Je to ľahké. Ak by to nafúklo údaje o nezamestnanosti za budúci mesiac, bolo by to pre vládu katastrofálne,“ povedal šéf francúzskej federácie živnostníkov Grégoire Leclercq. Živnostníci síce nemajú nárok na podporu v nezamestnanosti, dúfajú však, že vládu by hrozba zvyšujúcej sa miery nezamestnanosti mohla vydesiť dostatočne na to, aby zrušila plán na obmedzenie daňovej výnimky pre živnostníkov na dva roky.

Jednoduchšiu administratívu, ako aj trvalé právo platiť sociálne odvody na základe reálneho príjmu a nie vopred, využíva vo Francúzsku okolo 900 tisíc živnostníkov. Po sťažnostiach stavebných spoločností, že živnostníci vďaka tomu môžu ponúkať klientom nižšie ceny, sa to ministerka obchodu Sylvia Pinelová rozhodla zmeniť.

Živnostníci však tvrdia, že nútenie ľudí, aby sa po dvoch rokoch podnikania formálne registrovali ako právnické osoby, rozdrví práve začínajúce firmy, ktoré Francúzsko potrebuje na vytváranie pracovných miest a vytiahnutie krajiny z recesie. Zmätok vyvolalo aj vyjadrenie premiéra Jeana-Marca Ayraulta, že zmeny sa budú týkať len stavebného priemyslu, hoci ministerka Pinelová tvrdí, že návrh ovplyvní mnoho oblastí podnikania.

debata chyba