Na rizikový zoznam u daniarov môže pribudnúť až 7-tisíc firiem

Na zozname platiteľov dane z pridanej hodnoty (DPH), u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie, môže pribudnúť ďalších až sedem tisíc subjektov.

28.05.2013 13:54
Graf Foto:
Ilustračné foto
debata

Finančná správa totiž pripravuje ďalšiu aktualizáciu tohto zoznamu, na ktorom sa už nachádzajú zhruba dve tisícky daňovníkov. Daniari však najprv chcú potenciálne rizikové subjekty ešte osloviť.

"Práve teraz spúšťame výzvy pre tých sedem tisíc subjektov na to, aby si splnili svoje povinnosti, ktoré si nesplnili a na základe ktorých sú identifikované ako subjekty rizikové,“ povedal v utorok prezident finančnej správy František Imrecze. Konečný počet daňovníkov, ktorí na zozname pribudnú, tak môže byť nižší. "Uvidíme, koľko z nich si tie povinnosti splní a aké bude finálne číslo, ktoré uverejníme v priebehu júna ako ďalšiu aktualizáciu zoznamu rizikových subjektov,“ dodáva Imrecze.

Prvú verziu zoznamu platiteľov DPH, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie, zverejnila finančná správa začiatkom februára tohto roka. Zoznam rizikových subjektov vtedy obsahoval 1 402 subjektov. Neskôr, začiatkom apríla, finančné riaditeľstvo na tento zoznam doplnilo 74 fyzických a 494 právnických osôb. Celkovo tak daniari na spomínanom zozname evidujú 1 970 subjektov.

Daňový úrad môže podľa zákona o DPH zrušiť registráciu pre túto daň, ak platiteľ nevykonáva, alebo prestal vykonávať podnikanie, alebo opakovane v kalendárnom roku nesplní povinnosť podať daňové priznanie. Rovnako môže takto daňový úrad postupovať, ak daňovník opakovane v kalendárnom roku nezaplatí vlastnú daňovú povinnosť, opakovane nie je zastihnuteľný na adrese sídla, miesta podnikania a ani na adrese prevádzkarne, alebo opakovane porušuje povinnosti pri daňovej kontrole. Možnosť zriadiť zoznam platiteľov DPH, u ktorých nastali dôvody na zrušenie registrácie, priniesla minuloročná zmena zákona o DPH.

debata chyba