Rakúsko uľahčuje zakladanie s.r.o.

Rakúsko chce uľahčiť zakladanie spoločností s ručením obmedzeným (s.r.o.).

20.05.2013 12:00
Graf, ekonomika Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Vláda vo Viedni preto navrhuje znížiť minimálny kapitál pri zakladaní spoločnosti na 10 tis. eur. zo súčasných 35 tis. eur. Platba zložená v hotovosti pri registrácii s.r.o. by sa tým znížila na 5 tis. eur zo súčasných 17 tis. eur, informuje agentúra APA.

Podľa údajov rakúskeho ministerstva spravodlivosti priemerná výška základného kapitálu v Európskej únii predstavuje 8 tis. eur, keď napríklad v Nemecku postačuje na založenie s.r.o. iba jedno euro. Väčšina nových s.r.o. pôsobí v službách a potrebuje menší kapitál, tvrdí ministerstvo, podľa ktorého prax ukázala, že základný kapitál v krízových situáciách firmy väčšinou aj tak nemali k dispozícii.

Minimálna ročná sadzba dane zo zisku právnických osôb má podľa návrhu klesnúť na 500 z 1 750 eur a celková výška notárskych poplatkov sa zníži o zhruba polovicu.

Niektoré typy jednoosobových s.r.o. bude možné u notára registrovať už za 45 eur, čo prinesie úsporu 1 100 eur. Svoj základný kapitál budú môcť znížiť na 10 tis. eur aj existujúce s.r.o.

S výnimkou zmiernenia podmienok pre výšku základného kapitálu sa pravidlá fungovania s.r.o. v Rakúsku nemenia, uviedla agentúra APA.

4 debata chyba