Firmy žiadajú menej byrokracie

amestnávatelia žiadajú vládu Roberta Fica, aby prijímala opatrenia smerujúce k zníženiu administratívnej záťaže podnikateľov.

14.05.2013 13:52
Graf, lupa, čísla, peniaze, ekonomika, euro Foto:
Ilustračné foto
debata (3)

„Cítime, že ak sa dobre nastavia podmienky a dobre nastaví tento proces, tak by sme sa mohli posunúť možno ďalej,“ uviedol prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ) Rastislav Machunka. Upozornil na to, že Smer v súčasnej vláde nemá koaličného partnera, a preto by malo byť prijímanie rozhodnutí jednoduchšie.

„Programové vyhlásenie vlády dáva dobrý rámec na to, aby sme v tomto smere urobili veľký krok vpred,“ povedal k odbúravaniu administratívneho zaťaženia podnikateľov.

Za kľúč k tomuto procesu považuje Machunka elektronizáciu verejnej správy. „Kriticky sa pozeráme na dnešný stav v súvislosti s elektronickým zaručeným podpisom, ktorý je príliš zložitý a nevytvára dobrý rámec na komunikáciu so štátnou správou,“ tvrdí. Zamestnávatelia preto podľa neho volajú po zavedení elektronického podpisu, ktorý nebude zaručený, avšak bude mať právnu silu klasického podpisu. Šéf AZZZ upozornil aj na pomalé zavádzanie jednotného systému výberu daní, ciel a odvodov. Tento systém podľa Machunku zjednoduší komunikáciu firiem so Sociálnou poisťovňou a zdravotnými poisťovňami.

Minister hospodárstva Tomáš Malatinský upozornil na to, že administratívna záťaž netrápi len podnikateľov, ale celú spoločnosť. „Aj občania sú často obťažovaní administratívnou záťažou, aj štátne orgány by boli najradšej, keby administratívna záťaž dopadajúca na nich bola čo najnižšia,“ povedal. Nižšia byrokracia podľa neho prinesie aj úsporu verejných financií. „Sme na jednej lodi a chceme tieto veci odstraňovať,“ povedal minister. Rezort hospodárstva podľa Malatinského najčastejšie dáva pripomienky k návrhom zákonov od iných ministerstiev, ktoré smerujú práve k administratívnej záťaži. Pripomenul, že vláda začiatkom apríla na návrh ministerstva hospodárstva schválila 24 opatrení, ktoré by mali znížiť zaťaženie podnikateľov.

3 debata chyba