Peňažné vklady pri založení firmy pôjdu cez banku

Od začiatku októbra tohto roka by mali zakladatelia obchodných spoločností splatiť peňažný vklad alebo jeho časť, ku ktorému sa v spoločenskej zmluve pri založení spoločnosti zaviazali, na osobitný samostatný účet v banke alebo pobočke zahraničnej banky.

09.05.2013 13:09
účet, dane, banka Foto:
Ilustračné foto
debata

Vyplýva to z návrhu novely Obchodného zákonníka, ktorý predložil rezort spravodlivosti do pripomienkového konania. „V súčasnosti často využívané splatenie peňažného vkladu alebo jeho časti v hotovosti k rukám správcu vkladu nebude viac možné,“ uviedlo ministerstvo. Legislatívny návrh reaguje na Akčný plán boja proti daňovým podvodom na roky 2012–2016, ktorý schválila vláda v máji minulého roka.

„Písomné vyhlásenie správcu vkladu o splatení vkladu alebo jeho častí jednotlivými spoločníkmi, ktoré sa pripája k návrhu na zápis spoločnosti do obchodného registra, sa po navrhnutých zmenách bude v praxi aplikovať len vo vzťahu k nepeňažným vkladom,“ upozorňuje rezort spravodlivosti. Splatenie peňažného vkladu alebo jeho časti sa podľa nových pravidiel bude registrovému súdu preukazovať priložením výpisu z účtu v banke preukazujúcim splatenie.

Ministerstvo tiež navrhuje predĺžiť z troch na šesť mesiacov lehotu, počas ktorej nebude môcť registrový súd rozhodnúť o zrušení spoločnosti bez likvidácie z dôvodu, že spoločnosť nemá obchodný majetok, ktorý by postačoval na náhradu primeraných výdavkov a odmeny za výkon funkcie likvidátora.

debata chyba