Zamestnanosť na Slovensku pokračovala v raste

Zamestnanosť na Slovensku podľa výberového zisťovania pracovných síl pokračovala aj v treťom štvrťroku tohto roka v medziročnom raste. Vyplýva to z údajov Štatistického úradu SR (ŠÚ SR). V porovnaní s tretím kvartálom vlaňajška sa zvýšila o 12,5 tis. na 2,34 mil. osôb.

06.12.2012 09:52
Práca, profesia, stavba
Ilustračné foto
debata (7)

Rast zamestnanosti bol ovplyvnený najmä zvýšením počtu pracujúcich v zahraničí do jedného roku o 11,3 tis. osôb. Po sezónnom očistení oproti druhému štvrťroku zamestnanosť klesla o 13,1 tisíca osôb na 2,3 mil. osôb. „Ide už o druhý štvrťrok po sebe, kedy medzikvartálne poklesol sezónne očistený počet zamestnaných osôb,“ informoval úrad.

Celkové zvýšenie zamestnanosti podľa ŠÚ SR ovplyvnil hlavne medziročný rast počtu zamestnancov o 1 % na 1 977,7 tisíca. Počet podnikateľov klesol o 2 % na 363 tis. v dôsledku zníženia počtu podnikateľov so zamestnancami o 12,4 % na 70,2 tisíc. Počet podnikateľov bez zamestnancov vzrástol o 0,8 % na 293 tisíc. Počet živnostníkov, ktorých práca mala formu závislej práce zamestnanca, sa medziročne znížil o 3,9 tis. na 100,8 tis. osôb.

Zamestnanosť vzrástla relatívne najviac v oblasti nehnuteľností, ostatných činnostiach a v umení, zábave a rekreácii. “Najvýraznejšie sa znížil počet pracujúcich v obchode, odborných, vedeckých a technických činnostiach a vo finančných a poisťovacích činnostiach,“ dodal štatistický úrad. Podiel jednotlivých krajov na celkovej zamestnanosti bol v rozpätí od 11,4 % (Trnavský kraj) do 13,6 % (zhodne Bratislavský a Prešovský kraj). Počet pracujúcich osôb sa medziročne zvýšil vo väčšine krajov. Relatívne najviac vzrástol v Trnavskom kraji o 1,4 %. Klesol len v Trenčianskom kraji (o 0,4 %).

Počet pracujúcich v zahraničí do jedného roka sa v treťom štvrťroku medziročne zvýšil o 9,8 % na 126,5 tis. osôb. Z európskych krajín pracovali slovenskí občania najmä v Českej republike (37,2 %) a v Rakúsku (23,6 %). Najvyšší počet osôb, ktoré si našli prácu v zahraničí, bol z Prešovského (37,8 tis.) a Žilinského kraja (20,5 tis.). Zamestnané osoby v zahraničí sa uplatnili najmä v stavebníctve a v priemyselných odvetviach.

V treťom štvrťroku bolo v hospodárstve SR k dispozícii v priemere 13 400 voľných pracovných miest. V medziročnom porovnaní ich počet klesol o 5,3 %. V absolútnom vyjadrení najviac voľných pracovných miest ubudlo v priemysle o 685 miest, z toho v priemyselnej výrobe o 520 miest. Výraznejší pokles bol aj v doprave a skladovaní, obchode, v ubytovacích a stravovacích službách. Najvýraznejší medziročný rast počtu voľných miest bol vo verejnej správe, obrane a sociálnom zabezpečení. Ponuka voľných pracovných miest sa zvýšila aj v činnostiach v oblasti nehnuteľností, v umení, zábave a rekreácii, vo finančných a poisťovacích činnostiach.

7 debata chyba