Medzi najlepšie a najhoršie zarábajúcimi Slovákmi je rozdiel tisíc eur

Väčšina zamestnancov zarobí mesačne výrazne menej, ako je priemerná nominálna mzda na Slovensku, ktorá bola v druhom štvrťroku vo výške 867 eur. Ako vyplýva z údajov spoločnosti TREXIMA, len 35 percent ľudí dosiahne priemernú alebo vyššiu mzdu.

01.11.2012 17:10
dedičstvo, dedenie, peniaze, úver, dlh, dlžník Foto:
Ilustračné foto
debata (17)

„Priemernú hodnotu ťahajú vyššie mzdy manažérov, riadiacich pracovníkov a nereprezentujú výšku mzdy väčšiny zamestnancov,“ povedal Jozef Krabáč, analytik spoločnosti TREXIMA. Podľa neho spoľahlivejší pohľad na strednú hodnotu mzdovej úrovne než priemerná mzda poskytuje veličina medián, ktorého výška bola v druhom kvartáli tohto roka 690 eur. „Znamená to, že presne polovica ľudí zarába viac a presne polovica menej,“ dodal Krabáč.

Zaujímavý pohľad na reálnu mzdovú situáciu Slovákov poskytujú takzvané mzdové pásma. „Rozdiel medzi 10 percentami najlepšie a najhoršie zarábajúcimi zamestnancami je necelých 1000 eur. Desať percent najlepšie zarábajúcich tak zarába viac ako 1372 eur. Ide najmä o pracovníkov v odvetviach IT a telekomunikácie, energetika a finančníctvo,“ uzavrel Krabáč.

17 debata chyba