Zo Slovnaftu odídu stovky ľudí, MOL bude prepúšťať aj v Maďarsku

Zo Slovnaftu odídu stovky zamestnancov. Spoločnosť MOL, ktorá ho vlastní, bude prepúšťať aj v Maďarsku.

01.10.2012 09:17
Slovnaft, nafta, benzín, tankovanie, čerpacia... Foto:
Ilustračné foto
debata (15)

Maďarská ropná a plynárenská skupina MOL plánuje v Maďarsku prepustiť 700 zamestnancov v rámci širšej reorganizácie, ktorá má posilniť ziskovosť podniku. Opatrenia sa podľa hovorcu dotknú šiestich až siedmich percent pracovnej sily spoločnosti v Maďarsku.

MOL bude prepúšťať aj na Slovensku. Podľa Slovenského rozhlasu pôjde o prepustenie približne 300 ľudí. Presný počet zatiaľ nie je známy, rokovania s odborármi firma ešte len rozbieha, uviedol rozhlas.

Cieľom reorganizácie, ktorú si podľa firmy vyžiadali mimoriadne ťažké podnikateľské podmienky a slabá globálna ekonomika, je zvýšiť do roku 2014 prevádzkový zisk o zhruba 500 až 550 miliónov dolárov, napísala agentúra Reuters.

Čistý zisk spoločnosti MOL sa v druhom štvrťroku medziročne prepadol o 99 percent na 700 miliónov forintov. Na výkon podniku mali negatívny dopad nižšia ťažba, údržba v niektorých rafinériách a zníženie hodnoty zásob.

Skupina MOL prevádzkuje päť rafinérií a dve petrochemické jednotky v Maďarsku, na Slovensku, v Chorvátsku a Taliansku. Taktiež vlastní sieť viac ako 1600 čerpacích staníc v strednej a juhovýchodnej Európe, ktoré prevádzkuje pod siedmimi značkami v 11 krajinách. Prostredníctvom spoločnosti FGSZ prevádzkuje 5800 km dlhú plynovodnú sústavu v Maďarsku.

15 debata chyba