Počet nezamestnaných v eurozóne môže stúpnuť až na 22 miliónov

Ak krajiny eurozóny nezmenia svoju súčasnú politiku, mohol by počet ľudí bez práce v regióne stúpnuť v najbližších štyroch rokoch na 22 miliónov, varuje v správe Medzinárodná organizácia práce (ILO). V súčasnosti je v regióne bez práce 17,4 milióna ľudí.

11.07.2012 21:31
Práca, zamestnanie Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

ILO varuje, že strata pracovných miest nehrozí len krajinám, ktoré majú v súčasnosti problémy, ale aj ich ekonomicky zdravším kolegom. A šírenie nákazy ohrozuje aj krajiny mimo eurozóny.

„Nie je to len eurozóna, ktorá má problémy, ale celá globálna ekonomika, ktorej hrozí nákaza,“ uviedol vo vyhlásení generálny riaditeľ ILO Juan Somavía. Ak vlády neprijmú opatrenia na zvýšenie investícií, stav globálnej ekonomiky sa podľa neho zhorší, čo ešte viac ohrozí tvorbu pracovných miest.

Nezamestnanosť najviac ohrozuje mladých. Od roku 2010 sa nezamestnanosť v 17 krajinách platiacich eurom zvýšila o viac ako polovicu. Vo veku 15 až 24 rokov sú bez práce viac ako tri milióny ľudí.

Medzi opatreniami na zlepšenie zamestnanosti by mali byť zvýšenie pôžičiek bánk malým a stredne veľkým firmám a podpora investícií. ILO tiež navrhuje vytvorenie systému garancie práce pre mladých. Tento systém by mohol byť financovaný zo štrukturálnych fondov Európskej únie a prostriedkov Európskej investičnej banky a mal by stáť menej ako pol percenta hrubého národného produktu eurozóny, napísala agentúra ANSA.

9 debata chyba