Zle napísaný životopis vás môže pripraviť o dobré miesto

Hľadáte si novú prácu? Pomôcť vám môže životopis. Ak budúceho zamestnávateľa nezaujme alebo v ňom budú chyby, nodostanete sa ani na pracovný pohovor.

22.09.2019 06:00
manager, práca, zamestnanec, brigáda, pracovník, Foto:
Pamätajte na to, že personalisti čítajú váš životopis len veľmi zbežne.
debata

Základom dobre zloženého životopisu alebo takzvaného CV je uviesť potrebné údaje o vzdelaní a pracovných skúsenostiach. Čím však začať? Sú pre budúceho zamestnávateľa doležitejšie informácie o vzdelaní alebo o doterajších zamestnaniach? Odpoveď na túto rozporuplnú otázku je podľa personálnej agentúry Grafton Recruitment jednoduchá: Je to na vás. A aké je jej odporúčanie? Ak ste študovali na prestížnej univerzite alebo máte zatiaľ veľmi málo pracovných skúseností, uveďte vzdelanie ako prvé. V opačnom prípade začnite pracovnými skúsenosťami. Vzdelanie napíšte až za ne. V oboch prípadoch začnite od poslednej praxe respektíve poslednej školy, ktorú ste navštevovali.

Pamätajte však na to, že v každom prípade musí váš životopis obsahovať osobné a kontaktné údaje, dosiahnuté vzdelanie a absolvované vzdelávacie kurzy či zahraničné študijné programy, pracovné skúsenosti, jazykové schopnosti, počítačové schopnosti, to, či máte vodičský preukaz a iné ďalšie schopnosti, znalosti, certifikáty a povolenia. Povinní nie ste uvádzať súkromné a citlivé podrobnosti: rodinný stav, počet detí, zdravotný stav a informácie z registra trestov.

Aj keď štruktúrovaný životopis má svoje pravidlá, na škodu nie je uviesť aj údaje o svojich záujmoch a záľubách. Tie môžu potenciálnemu zamestnávateľovi napovedať niečo o vašej povahe a osobnosti. „Napríklad človek so záľubou v kolektívnych športoch je potenciálny tímový hráč. Na druhej strane človek so záľubou v plávaní bude pravdepodobne samostatný individualista a u človeka so záľubou v čítaní sú predpoklady k predstavivosti alebo záujmu o ďalšie vzdelávanie a rozvoj. Píšte však skutočne o tom, čo vás baví, nevymýšľajte si záujmy, ktoré by odkazovali na predpoklady, ktoré v skutočnosti nemáte,“ radí Grafton Recruitment. .

Zároveň buďte podľa rád personalitov pripravení vysvetliť každý detail svojho životopisu. Počas pohovoru môžete s personalistom podrobne diskutovať o jednotlivých informáciách, ktoré ste uviedli vo vašom životopise. Pokiaľ máte v životopise kariérnu prestávku, zdôvodnite ju.,, Svoj profesijný životopis upravujte vždy s ohľadom na pozíciu, o ktorú sa uchádzate. Každá spoločnosť je iná a hľadá rôznych pracovníkov s konkrétnymi schopnosťami. Uistite sa, že váš životopis zodpovedá všetkým podrobnostiam uvedeným v inzeráte. Zvýraznite svoje schopnosti, ktoré uvádza zamestnávateľ v požiadavkách na pracovnú pozíciu. Reagujte len na tie pozície, ktorým vyhovuje váš profil, " radí personálna agentúra Grafton Recruitment.

Zároveň pamätajte na to, že personalisti čítajú váš životopis len veľmi zbežne. Niektoré štúdie uvádzajú, že jedným životopisom sa zaoberajú len 10–20 sekúnd. Až 80% tohto času primárne venujú najčastejšie určitým bodom: meno, obdobie pôsobenia na predchádzajúcej pracovnej pozícii, predchádzajúca pracovná pozícia a názov spoločnosti, v ktorej pracujete, súčasná pracovná pozícia a názov spoločnosti, v ktorej pracujete, obdobie pôsobenia v súčasnom zamestnaní a vzdelanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #životopis #pracovný pohovor