Najlepšie sa zarába v Bratislave, najhoršie v Snine

Medzi Bratislavou a Sninou je približne 510 kilometrov. Analýza portálu Platy.sk však ukazuje, že vzdialenosť medzi hlavným mestom a mestom na východe Slovenska nie je iba v kilometroch.

31.08.2019 06:00
muž, žena, diskusia, dohoda, debata, Foto:
V rebríčku najlepšie platených okresov vystupujú naše dve najväčšie mestá ako dva okresy.
debata (5)

Ukazuje sa, že práve tieto dve obce majú medzi sebou najväčší platový rozdiel na Slovensku.

Priemerný základný plat v okrese Snina predstavuje podľa mzdového porovnávača Platy.sk 789 eur v hrubom. Mzda bratislavského zamestnanca je tak priemerne až o 90 percent vyššia. Priemerne platí, že Bratislavčan má na výplatnej páske sumu približne 1 500 eur. Medián v hlavnom meste predstavuje 1 400 eur. To znamená, že presná polovica ľudí zarába menej a polovica, naopak, viac. V Snine je tento pomyselný stred omnoho nižší. Medián vo východnom meste predstavuje 750 eur. Najlepšie zarábajúci v Snine nedosahujú ani bratislavský medián. Najhoršie zarábajúca desatina bratislavských zamestnancov zarobí menej ako 850 eur v hrubom. Keď sa pozrieme na túto spodnú platovú skupinu pracovníkov v Snine, môžeme vidieť, že ich mzda je na úrovni minimálnej mzdy. Tá predstavuje v tomto roku 520 eur v hrubom. Najlepšie platení zamestnanci v týchto končinách tak majú základnú mzdu vyššiu ako 1 200 eur v hrubom. Keď sa pozrieme na tento údaj v hlavnom meste, je viac ako dvojnásobný. Mzdová bratislavská elita zarába viac ako 2 500 eur v hrubom.

Keď sa pozrieme na zoznam najhoršie platených okresov, môžeme vidieť, že v ňom prevládajú okresy z Prešovského kraja. Je ich až sedem. Spomenuté okresy z najhoršie plateného kraja na Slovensku dopĺňa Poltár z Banskobystrického kraja, Turčianske Teplice zo Žilinského kraja a Sobrance z Košického kraja.

V rebríčku najlepšie platených okresov vystupujú naše dve najväčšie mestá ako dva okresy. Pod Bratislavou sú sčítané údaje za Bratislavu I, II, III, IV, V a pod Košicami sú to údaje dokopy za okresy Košice I, II, III, IV a Košice-okolie. Rozdiel medzi hlavným mestom na prvom a Malackami na druhom mieste je až 257 eur. Niektorých môže prekvapiť aj rozdiel medzi Malackami a Trnavou, ktorý predstavuje 90 eur. Nasledujúce priečky sú už vyrovnanejšie. Spomedzi TOP 10 najlepšie platených okresov je až osem zo západného Slovenska. Dopĺňajú ich len Košice a Žilina.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #platy #výška platov