Vek nad 50 rokov nie je hendikep

Majú vybudované pracovné návyky, rešpektujú rozhodnutia nadriadených, sú prispôsobiví a k prípadným zmenám zamestnávateľov pristupujú s rozvahou. Navyše, rodičovskej dovolenky sa u nich netreba obávať a deti majú odrastené, takže im väčšinou nerobí problém zostať v práci dlhšie. Napriek tomu kandidáti vo veku 50+ mávajú ťažkosti nájsť si uplatnenie.

12.08.2019 06:00
zamestnanie, seniori, práca, kariéra, Foto:
S narastajúcim vekom býva pre ľudí čoraz ťažšie nájsť si zamestnanie, v ktorom by mohli uplatniť svoje skúsenosti.
debata (2)

Personálna spoločnosť Grafton sa pozrela na to, kde je o tzv. Baby boomers, teda uchádzačov o prácu narodených v období povojnového rozmachu až približne do roku 1967, najväčší záujem.

S narastajúcim vekom býva pre ľudí čoraz ťažšie nájsť si zamestnanie, v ktorom by mohli uplatniť svoje skúsenosti. Pozornosť zamestnávateľov sa zameriava na sebavedomých mileniálov (Generácia Y) a dravú Generáciu Z; štyridsiatnici spadajúci medzi „Husákove deti“ (Generácia X) sú na vrchole profesijných síl a naplno zúročujú svoju prax, ale päťdesiatnici pri hľadaní nového pôsobiska pomaly už ani nedúfajú, že sa zamestnajú v odbore, v ktorom sú „doma“. A to napriek tomu, že Generácie Y a Z nemajú toľko pracovných návykov ako tie zrelšie, ťažšie sa prispôsobujú podmienkam a prejavujú citeľnejší sklon k fluktuácii.

„Mať viac ako päťdesiat rokov nie je stigma. Dnešní päťdesiatnici majú pred sebou ešte zhruba 15 rokov produktívneho času. V porovnaní s Generáciami Y a Z, ktoré podľa štatistík striedajú prácu približne každý druhý rok, táto generácia ju zmení priemerne už len dva razy. To je spolu s nadobudnutými zručnosťami a v kombinácii s ochotou učiť sa nové veci a adaptovať sa na požiadavky zamestnávateľov veľkou devízou ročníkov 50+, a preto stále stojí za to angažovať ich,“ upozorňuje marketingová manažérka Graftonu Jitka Součková.

Anna Ričányová z košickej pobočky na margo vekovo zrelších kandidátov konštatuje: „Ľudia z generácií Baby boomers a X dokážu byť vorkoholici aj v prípade, že ich dané zamestnanie príliš nebaví. Akceptujú stanovené pravidlá a hierarchiu. Voči zamestnávateľom sú lojálni: pri zmene práce sa rozhodujú opatrnejšie, viac sa zaoberajú rizikami, intenzívne to prežívajú.“

Spomedzi všetkých záujemcov o prácu, ktorých personálna agentúra Grafton Slovakia umiestnila do hlavného pracovného pomeru za ostatné dva roky, získavali ľudia narodení pred rokom 1969 prácu predovšetkým v oblasti výroby a priemyslu. Viac než polovica z nich pritom našla realizáciu v odvetví automotive. Zdanlivo mužskú doménu podielovo ovládli ženy: až dve tretiny umiestnených záujemkýň o prácu z tejto vekovej skupiny sa totiž zamestnali práve v segmente produkcie automobilov, štvrtina z nich na pozícii operátorky.

Zamestnávatelia sa pri výbere z ročníkov 50+ nemusia obávať ani nedostatku ich jazykových schopností. V porovnaní s mladšími kandidátmi zdatnými predovšetkým v angličtine disponujú päťdesiatnici a starší tiež angličtinou, ale navyše aj znalosťami nemčiny a ruštiny, a to predovšetkým na B-úrovniach. Výnimkou nie sú ani experti na daný jazyk. Medzi úspešnými uchádzačmi boli aj takí, ktorí uvádzali ovládanie zriedkavých jazykov ako hebrejčiny, holandčiny či dokonca japončiny. V rámci tejto generácie si s cudzím jazykom celkovo lepšie dokážu poradiť muži, no napríklad ruštinu zväčša majú na vyššej úrovni ženy – ukázali štatistiky agentúry Grafton.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie