Rezort práce preveroval stav voľných pracovných miest

Hoci úrady práce evidujú viac ako 136-tisíc záujemcov, ktorí sú ihneď pripravení nastúpiť do práce, zamestnávatelia majú problém s obsadzovaním voľných pozícií. Tých dokonca mesiac čo mesiac pribúda. Preverili sme preto, či sú všetky hlásené voľné miesta reálne a ako úrady spolupracujú pri ich obsadzovaní.

24.07.2019 08:00
úrad práce, práca, zamestnanie, absolvent,... Foto: ,
Ilustračné foto.
debata

Úrady práce pomáhajú zamestnávateľom organizovať výberové konania a hľadať vhodných kandidátov na voľné pracovné miesta. Tie musia od začiatku roka povinne hlásiť na úradoch. Z viac ako 92-tisíc pozícií chcú aktuálne 78 % obsadiť zamestnávatelia evidovanými nezamestnanými, pričom na takmer 15-tisíc žiadajú zorganizovať aj výberové konanie. Na ostatné miesta im stačí, ak im úrad odporučí nezamestnaného. „Pri vyše pätine, čo je vyše 20-tisíc nahlásených voľných pracovných miest, nemá zamestnávateľ záujem spolupracovať s úradom práce. Reálne predpokladáme, že to môže byť strategický ťah z jeho strany, možno formálnosť, alebo možno nahlásil miesto len preto, že objektívne čaká na cudzincov a nemá záujem obsadiť miesto slovenskými občanmi," hovorí o zisteniach minister práce Ján Richter.

Pri preverovaní, prečo sa úradom práce nedarí v požadovanej miere obsadzovať nahlásené miesta evidovanými nezamestnanými bolo zistené, že mnohí zamestnávatelia nemajú záujem okamžite obsadiť dané pozície. Taktiež sa stáva, že ak zamestnávateľ nájde zamestnanca, úradu práce to neoznámi a miesto je evidované ako voľné. „Mnohé sú nahlásené aj duplicitne. Ak sa zamestnávateľ obráti na agentúru dočasného zamestnávania a povie jej počet pracovných miest, ktoré by chcel obsadiť, agentúra tieto voľné pracovné miesta nahlási na úrad práce. Vo veľa prípadoch tak urobí aj zamestnávateľ,“ opisuje Richter. Výsledkom je, že v skutočnosti je na obsadzovanie vhodných len približne 53 000 voľných miest. So sociálnymi partnermi chce preto minister hovoriť o zreálnení ich počtu.

Obsadzovanie miest sťažuje aj štruktúra nezamestnaných. Viac ako polovica z nich bezprostredne pred zaradením do evidencie nepracovala, takmer 14 % sú bývalí pomocní a nekvalifikovaní pracovníci a približne 8 % prišlo do evidencie zo služieb a obchodu. „Na najžiadanejšie pracovné pozície máme málo vhodných kandidátov. Napríklad evidujeme 32 851 pozícií pre operátorov a montérov strojov a zariadení, pričom v evidencii máme len necelých 8-tisíc uchádzačov s takouto profesiou,“ približuje minister. Opačná situácia je pri administratívnych pracovníkoch, ktorých úrady práce evidujú dvakrát toľko ako voľných pozícií.

Úrady sa však stretávajú aj s odmietaním práce zo strany nezamestnaných. Najčastejšie pre nízku mzdu, problémy s cestovaním do práce alebo sa potrebujú starať o dieťa či chorého blízkeho. „V evidencii máme aj takých, ktorí trpia závislosťou, exekúciami, sú negramotní, nemajú dostatočné hygienické či pracovné návyky, majú záznam v registri trestov a pod. Tvoria viac ako 7 % zo všetkých evidovaných a máme jednoducho problém s ich umiestnením na trhu práce,“ dopĺňa minister. Dodáva, že úrady práce budú naďalej intenzívne pracovať s nezamestnanými a zvyšovať ich kvalifikáciu prostredníctvom rôznych opatrení, aby sa čo najviac priblížili požiadavkám zamestnávateľov.

debata chyba
Viac na túto tému: #mzda #plat #zamestnanec #zamestnávateľ #zamestnanie #Úrad práce #voľné pracovné miesta