Nezamestnanosť klesla v máji na historické minimum 4,88 %

Miera nezamestnanosti na Slovensku v máji klesla na 4,88 percenta, dosiahla tak nové minimá od vzniku štátu v roku 1993.

20.06.2019 12:03
debata (10)

Oroti aprílu, keď bola nezamestnanosť 4,90 percenta, sa situácia na slovenskom trhu práce zlepšila len mierne. Vyplýva to z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnilo Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny, ktoré riadi úrady práce. V Česku sa miera nezamestnanosti v máji znížila na 2,6 percenta.

„Pri takej miere nezamestnanosti, akú vykazujeme v súčasnosti na Slovensku, tie medzimesačné poklesy, aké zaznamenávame, sú už len veľmi mierne,“ povedal na tlačovej konferencii štátny tajomník ministerstva sociálnych vecí Branislav Ondruš.

Počet registrovaných nezamestnaných, ktorí mohli okamžite nastúpiť do práce, sa v máji na päťmiliónovom Slovenskom znížil na 134 124. V po­rovnaní s rovnakým obdobím vlaňajška to predstavuje pokles o takmer 14 000 nezames­tnaných.

Slovenské úrady práce v máji evidovali vyše 92 100 voľných pracovných miest. Podľa Ondruša je veľa Slovákov nedostatočne pripravených na prácu a mladí ľudia sú nespokojní s platovými podmienkami. Je preto podľa neho pochopiteľné, ak si odchádzajú hľadať prácu do zahraničia.

10 debata chyba
Viac na túto tému: #miera nezamestnanosti