Práce bude dostatok aj v treťom štvrťroku, firmy hľadajú ľudí

Očakávania zamestnávateľov na Slovensku na tretí štvrťrok tohto roka sú naďalej optimistické. Podľa pravidelného prieskumu, ktorý zrealizovala spoločnosť Manpower na vzorke 750 zamestnávateľov na Slovensku, nárast počtu zamestnancov v júli až septembri tohto roka očakáva 16 percent opýtaných zamestnávateľov, päť percent oslovených firiem ich pokles.

12.06.2019 10:49
debata (7)

V porovnaní s druhým štvrťrokom tohto roka tzv. čistý index trhu práce na Slovensku zostal na nezmenenej úrovni, medziročne klesol o tri percentuálne body.

Žiadne zmeny v počte pracovných síl v treťom štvrťroku tohto roka nepredpokladá 77 percent zamestnávateľov, dve percentá zamestnávateľov sa k náborovým plánom nevedeli vyjadriť. „Je to veľmi pozitívny index trhu práce, ktorý kopíruje druhý štvrťrok,“ uviedla na stredajšej tlačovej besede konateľka spoločnosti Manpower Group pre Českú republiku a Slovensko Jaroslava Rezlerová. Zamestnávatelia podľa nej potrebujú nových zamestnancov, a preto pozitívne náborové plány firiem pokračujú. "Nevyzerá to tak, že by to malo oslabovať,“ povedala Rezlerová.

Zamestnávatelia v 90 % odvetviach očakávajú v treťom štvrťroku tohto roka zlepšenie náborového prostredia. Najoptimistickejšie výhľady hlási ubytovanie a stravovanie, kde percento firiem s plánovaným rastom počtu zamestnancov o 22 percentuálnych bodov prevýšilo percento spoločností, ktoré plánujú prepúšťať. Negatívne vyhliadky sú len v odvetví ťažby nerastných surovín. V tomto sektore je rozdiel medzi percentom firiem s plánovaným náborom zamestnancov a percentom firiem, ktoré sa chystajú znižovať stav zamestnancov, štyri percentuálne body v prospech firiem s očakávaným prijímaním zamestnancov.

Najviac ľudí hľadajú veľké firmy

Najoptimistickejšie náborové plány na tretí štvrťrok tohto roka majú už štandardne veľké spoločnosti s 250 a viac zamestnancami. Nárast počtu zamestnancov predpokladá 25 % veľkých firiem, kým znižovanie stavu pracovnej sily avizuje 7 % veľkých spoločností. Optimistickí sú však aj zamestnávatelia s počtom zamestnancov od 50 do 249, keďže 20 % z nich chce počet zamestnancov zvýšiť a 6 % firiem plánuje počet zamestnancov znižovať. Pozitívny index trhu práce vykázali aj firmy s 10 až 49 zamestnancami. V tejto kategórii chce 13 % firiem stav pracovnej sily zvýšiť a 5 % spoločností plánuje počet zamestnancov znížiť. Podniky s menej ako 10 zamestnancami vykázali 10 % firiem s plánovaným náborom zamestnancov a 3 % spoločností, ktoré avizujú prepúšťanie zamestnancov.

V každom regióne je práca

Zamestnávatelia sú pri výhľade na tretí kvartál tohto roka optimistickí vo všetkých regiónoch na Slovensku. Vedie súčasne západné Slovensko a Bratislava, kde je zhodne o 12 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ktorí chcú prijímať zamestnancov, v porovnaní s tými, ktorí plánujú ich prepúšťanie. Na východnom Slovensku je percento subjektov s očakávaným prijímaním zamestnancov o 10 percentuálnych bodov vyššie ako percento zamestnávateľov plánujúcich prepúšťať zamestnancov. Na strednom Slovensku plánuje prijímať zamestnancov o 9 percentuálnych bodov viac zamestnávateľov, ako chce stav zamestnancov znižovať.

Prieskum „Manpower Index trhu práce” sa vykonáva každý štvrťrok za účelom sledovania zámerov zamestnávateľov znížiť alebo zvýšiť počet zamestnancov počas nasledujúceho štvrťroku. Na tretí kvartál tohto roka bola oslovená reprezentatívna vzorka 750 zamestnávateľov na Slovensku s rovnakou otázkou: "Ako očakávate, že sa zmení celkový počet zamestnancov vo vašej spoločnosti v nasledujúcom štvrťroku do konca septembra 2019 v porovnaní s aktuálnym štvrťrokom?“

Spoločnosť Manpower Group poskytuje služby a riešenia, ktoré pokrývajú životný cyklus zamestnanca. Na Slovensku sa Manpower každý mesiac stará o personálnu a mzdovú agendu viac ako 2 tisíc pridelených zamestnancov, ktorých vyhľadal, a ktorí pracujú u jeho klientov.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zamestnanie