Pracovný čas brigádnika

Každý zamestnanec má stanovený čas na prácu aj na oddych. Brigádnik nie je výnimkou. Potrebuje čas na odpočinok, na spánok aj prestávku na stravu. Presné podmienky určuje zákon. Čo teda platí pre brigádnika?

12.06.2019 06:00
operátorka, call centrum, brigáda, práca, žena Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak má menej ako 16 rokov, jeho týždenný pracovný čas môže byť maximálne 30 hodín, a to aj vtedy, ak pracuje pre viacerých zamestnávateľov.

Ak má 16 až 18 rokov, týždenne môže odpracovať najviac 37,5 hodiny, aj keby robil pre viacerých zamestnávateľov.

Pokiaľ je starší ako 18 rokov, jeho pracovný čas môže byť až 40 hodín týždenne (pri rovnomernej práci počas piatich pracovných dní), s prácou nadčas maximálne 48 hodín.

Kto pracuje na dohodu o brigádnickej činnosti, môže týždenne odrobiť v priemere nanajvýš 20 hodín. Ten čas sa pritom spriemeruje za celý rok. To znamená, že ak v jeden týždeň odpracuje viac ako 20 hodín, neprekáža to, keď v iný týždeň odrobí o daný čas menej.

Zamestnávateľ je povinný poskytnúť mladistvému zamestnancovi (vo veku do 18 rokov) prestávku v trvaní 30 minút, ak nepretržite odpracoval 4,5 hodiny. Ak ide o prácu, ktorú nemožno prerušiť, musí mu zabezpečiť primeraný čas na odpočinok a jedlo.

Plnoletý zamestnanec má právo na polhodinovú prestávku až po odpracovaní šiestich hodín nepretržitej práce.

Zamestnávateľ musí pracovný čas rozvrhnúť tak, aby si mladistvý zamestnanec mohol odpočinúť medzi koncom jednej zmeny a začiatkom druhej, a to minimálne 14 hodín v priebehu 24 hodín.

Zamestnanec nad 18 rokov musí mať v rovnakom čase odpočinok minimálne 12 hodín.

Zdroj: Brigada.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #študent #brigáda #Práca a kariéra