Platy v inzerátoch sú už rok povinné a išli výrazne hore

Už rok sa v pracovných ponukách na internete a v tlači povinne objavujú údaje o ponúkanom plate. Z analýzy portálu Profesia.sk vyplýva, že nielenže je plat najdôležitejšou súčasťou inzerátu, ale väčšina zamestnávateľov za posledný rok mzdy v pracovných inzerátoch zvyšovala.

13.05.2019 12:00
debata (3)

Za celý minulý rok sa priemerná nominálna mesačná mzda zamestnanca v hospodárstve podľa údajov Štatistického úradu SR zvýšila o 6,2 percenta na 1 013 eur mesačne.

Zamestnanci alebo uchádzači o zamestnanie zverejňovanie miezd len uvítali. „Povinné zverejňovanie platov v pracovných inzerátoch je priaznivé predovšetkým pre uchádzačov o prácu. Takto si môžu jednoduchšie porovnať jednotlivé pozície. Povinnosť zároveň motivuje firmy, aby aj pomocou ponúkaných platov súperili a snažili sa zamestnancov získať. Tým sa vytvára tlak na rast ohodnotenia zamestnancov,“ vraví analytik spoločnosti Finlord Boris Tomčiak.

Sociologička zo Slovenskej akadémie vied Zuzana Kusá povinnosť zverejňovať ponúkaný plat tiež hodnotí pozitívne. „Výška mzdy je veľmi dôležité kritérium pri zvažovaní pracovnej ponuky a jej zverejňovanie je pre uchádzača o prácu určite informačnou výhodou a oporou pre dôkladnejšie zváženie viacerých pracovných ponúk. Zverejnenú výšku mzdy zároveň uchádzač vníma aj ako morálny záväzok zamestnávateľa – poistku pred prípadnou zamestnávateľskou svojvôľou,“ myslí si sociologička.

Pre firmy je podľa Tomčiaka nariadenie už menej priaznivé. „Obmedzuje im manévrovací priestor pre ďalšie vyjednávanie o platoch nielen s novými zamestnancami, ale aj s existujúcimi. V najbližších mesiacoch sa dá na Slovensku očakávať ďalšie zvyšovanie mzdových nákladov, keďže silný ekonomický rozmach pokračuje a miera nezamestnanosti naďalej klesá,“ predpokladá Tomčiak.

„Zverejňovanie platov urobilo tri dobré veci. V prvom rade odhalilo biedu odmeňovania zamestnancov na Slovensku, nielen nekvalifikovaných, ale aj kvalifikovaných. V druhom rade pomohlo rozpútať debatu o výške miezd na Slovensku,“ hovorí Milan Kuruc z občianskeho združenia Pracujúca chudoba, ktoré legislatívnu zmenu ohľadom povinného zverejňovania platov iniciovalo. „Túto tému dovtedy politici poctivo ignorovali. A po ďalšie, potlačilo to mzdy nahor. Firmy si uvedomili, že mzda je hlavný ťahúň na uchádzačov a tie, čo uverejňujú nižšie mzdy, dostávajú menej životopisov. Firmy sú tak nútené ponúkať vyššie mzdy. Ako bonus som sa nedávno dozvedel, že zamestnanci začínajú informácie o mzdách využívať na riešenie platovej diskriminácie. Podľa právneho poriadku EÚ nesmie byť totiž rovnaká práca v rámci tej istej firmy odmeňovaná rozdielne. Inak ide o platovú diskrimináciu. To sú všetko pozitívne efekty tohto jednoduchého opatrenia. Strana SaS vyhlásila, že ak sa dostane do vlády, opatrenie zruší. Ostáva len dúfať, že sa jej to nepodarí,“ povedal Kuruc.

.....

VIDEO: Pozrite si čo sa oplatí študovať. Z desaťtisícov stredoškolákov budú mať po maturite najväčší problém uplatniť sa na domácom trhu práce asistenti výživy a farmaceutickí laboranti.

Video

Informácie nie sú jednotné

Väčšina pracovných inzerátov dnes obsahuje informáciu o ponúkanom plate. Na najväčšom portáli s ponukou pracovných miest Profesia.sk od mája do októbra 2018 obsahovalo údaje o plate 93,71 percenta inzerátov, ktoré ponúkali prácu na Slovensku. V období od novembra 2018 do apríla 2019 sa tento podiel o niečo znížil, ale stále platí, že len minimum pracovných ponúk nemá uvedenú mzdu.

Platy sa objavujú aj v inzerátoch, ktoré by ich zo zákona uverejňovať nemuseli, pretože spadajú pod výnimky – ide o firmy, ktoré ponúkajú prácu na živnosť alebo pre ponuky v oblasti štátnej a verejnej správy. Uverejňované mzdy sú dokonca aj pri ponukách pre prácu v zahraničí, kde by tiež nemuseli byť.

Zamestnávatelia zverejňujú mzdy najmä preto, aby získali vyšší počet uchádzačov, informácia o plate potenciálnych záujemcov viac motivuje, aby na inzeráty reagovali. Na jednu pracovnú ponuku s informáciou o plate zareaguje v priemere 16 uchádzačov. V prípade, že plat v inzeráte chýba, zareaguje naň v priemere 12 ľudí. Informácie v pracovných ponukách však nie sú jednotné, približne polovica ponúk uvádza jedno číslo ako ponúkaný plat a k tomu ešte text o odmenách, províziách a praxi. Druhý, najčastejší spôsobom uvádzania platu, je určité platové rozmedzie – napríklad od 800 do 1 100 eur. Približne 10 percent ponúk uvádza hodinovú mzdu a 5 percent ponúk obsahuje iba jedno číslo bez sprievodného textu. Porovnanie platu teda nemusí byť vždy jednoduché, uchádzači sa však často rozhodujú najmä podľa ponúkaných čísel. Má to potom vplyv na firmy, ktoré ponúkané platy zvyšujú, aby uchádzačov motivovali prihlásiť sa práve k nim. Ide o jeden z najefektívnejších spôsobov, ako prilákať na pracovnú ponuku viac reakcií.

Priemerný plat narástol

Priemerný ponúkaný plat v období od mája do októbra 2018 predstavoval sumu 1 047 eur. Nasledujúci polrok narástla priemerná mzda na 1 106 eur. Odvetvím, kde spoločnosť Profesia zaznamenala najvýraznejší rast ponúkaných platov, je lízing – zmena predstavovala takmer 15 percent. Ponúkané platy rástli výrazne aj v umení, textilnom priemysle, ale napríklad tiež vo vrcholovom manažmente. Jedinými dvoma odvetviami, kde výška ponúkaných platov poklesla, boli pomocné práce, technika a rozvoj.

„Je však potrebné zdôrazniť, že ide iba o jemnú zmenu. V prípade pomocných prác sa ponúkaná mzda znížila o 3,4 percenta. V druhom menovanom odvetví bola ponúkaná mzda nižšia iba o jedno euro,“ uvádza portál Profesia.sk.

Ponúkané mzdy rástli najpomalšie ešte v odvetviach telekomunikácie, stavebníctvo a cestovný ruch, gastro a hotelierstvo. Omnoho výraznejšie rástli ponúkané mzdy na konkrétnych pozíciách. Najväčšími skokanmi boli najmä ponuky na pozíciu stevarda a letušky – plat v inzerátoch na tieto pozície sa zvýšil takmer až o 63 percent.

V top desiatke pracovných pozícií s najvyšším rastom ponúkanej mzdy sa objavili ponuky z rôznych odvetví. Nachádzajú sa tu pozície z oblasti manažmentu, ale aj cukrár či hosteska. Naopak, potrubári si pohoršili najviac, mzdy v ponukách na prácu potrubára klesali najvýraznejšie. Pokles predstavoval až takmer 44 percent. Základné zložky mzdy klesali aj v pracovných ponukách na pozíciu zdravotníckeho záchranára, výskumného pracovníka, housemana, vrátnika či vedúceho právneho oddelenia.

Ministerstvo zmenu víta

„Povinné zverejňovanie ponúkanej základnej mzdy v inzeráte a povinnosť dodržať takto zverejnenú ponuku v zmluve, spolu so zákazom obmedzení zamestnancov hovoriť o svojej mzde, majú určite tiež nepriamy vplyv na pokračujúci rast miezd a benefitov na Slovensku,“ povedal hovorca rezortu práce Michal Stuška. „Tešia nás odborné reakcie, ale aj signály od ľudí, ktoré tieto naše opatrenia tiež považujú za možno menšie, ale tiež významné kroky k zlepšeniu pozície uchádzačov o prácu cez zvýšenie transparentnosti ponúk, čo má prirodzene zároveň vplyv na ďalšie zvyšovanie platov na Slovensku,“ uviedol Stuška.

„Samozrejme, nie je jednoduché pri analýzach oddeliť, v akej miere k výraznému rastu miezd pomohli tieto kroky, v akej priaznivá situácia na pracovnom trhu a v akej zásadné zvyšovanie minimálnej mzdy, príplatkov či podpora kolektívneho vyjednávania. Je dobré aj efektívne, že ľudia už nestrácajú čas zavádzajúcimi ponukami, to isté však platí do veľkej miery aj na strane firiem, pre ktoré sa tým zrýchlili procesy výberu vhodných kandidátov. V nemalej miere inzeráty napovedajú ponuku nie len pre budúcich, ale aj existujúcich zamestnancov v porovnateľných pozíciách, čo je ďalší nepriamy efekt v transparentnosti, ktorý vedie v mnohých prípadoch k lepšej schopnosti ohodnotenia svojej kvalifikácie a hodnoty pre zamestnávateľa,“ dodal hovorca.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #mzda #plat #profesia