Prácu zdravotne postihnutým sťažujú predsudky

Ľudia so zdravotným znevýhodnením majú stále problém nájsť si vhodné zamestnanie.

25.04.2019 06:00
žena, invalidný vozík, invalidný dôchodok Foto:
Takmer 40 percent zdravotne znevýhodnených, ktorí si vlani na zmienenom portáli vytvorili životopis, má maturitu, asi desatina absolvovala vysokú školu a takmer 32 percent má stredoškolské vzdelanie bez maturity.
debata

Zápasia totiž nielen s bariérami, ale aj s predsudkami. Na pracovnom portáli Profesia.sk si vlani vytvorilo životopis takmer dvetisíc takých uchádzačov o prácu. Viac ako desatina z nich má vysokoškolský diplom.

Spoločnosť Profesia zisťovala, ako sa zdravotne postihnutým darí uspieť na pracovnom trhu, a výsledky neboli veľmi lichotivé. Ako totiž vysvitlo, veľa závisí od toho, či zamestnanci s hendikepovanými ľuďmi už pracovali alebo nie. Tí, čo v súčasnosti majú kolegu so zdravotným znevýhodnením, označujú túto skúsenosť vo vyše 37 percentách prípadov ako pozitívnu. Naopak, medzi zamestnancami, ktorí s takými kolegami ešte nepracovali, to za pozitívum považuje iba šesť percent z nich.

Také rozdiely vo vnímaní svedčia o tom, že množstvo ľudí má dnes voči zdravotne postihnutým predsudky. Veľkým pozitívom však je, že omnoho lepšie takých kolegov hodnotili práve ľudia, ktorí s nimi majú skúsenosti. Pre zamestnávateľov by to mohol byť podnet, aby boli voči zdravotne znevýhodneným uchádzačom o prácu ústretovejší a prijali ich do svojej firmy.

„Z uchádzačov o prácu, ktorí si v roku 2018 vytvorili životopis na našom pracovnom portáli, boli takmer dve percentá so zdravotným znevýhodnením. Ukazuje sa, že tento podiel sa za posledné roky príliš nemení,“ informovala Nikola Richterová z portálu Profesia.sk.

Zaujímavé sú údaje o ich vzdelaní. Takmer 40 percent zdravotne znevýhodnených, ktorí si vlani na zmienenom portáli vytvorili životopis, má maturitu, asi desatina absolvovala vysokú školu a takmer 32 percent má stredoškolské vzdelanie bez maturity.

Uchádzači o prácu so zdravotným znevýhodnením

Rok podiel zdravotne znevýhodnených* podiel z celkového množstva
2016 2 053 1,90 %
2017 1 973 1,80 %
2018 1 886 1,90 %
Zdroj: Profesia.sk. *Pozn.: Ide o uchádzačov, ktorí si na pracovnom portáli vytvorili životopis.

Ako ľudia vnímajú zdravotne znevýhodnených na pracovisku?

Vyjadrenie ľudia s kolegami so zdravotným znevýhodnením ľudia bez takej skúsenosti
Som rád, ak tu sú 37,60 % 6 %
Akceptujem to 55,20 % 35,20 %
Neviem posúdiť 4,10 % 56,90 %
Skôr mi to prekáža 2,30 % 1,60 %
Veľmi mi to prekáža 0,80 % 0,30 %
Zdroj: Profesia.sk, Paylab Data Research.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotne postihnutí #ŤZP #Práca a kariéra