Na aké benefity lákajú firmy zamestnancov?

Keďže nezamestnanosť na Slovensku klesá a mnohé firmy majú problém s hľadaním kvalifikovaných zamestnancov, musia im ponúknuť dostatočne zaujímavé benefity.

22.04.2019 06:00
wellness, spa, masáž, kúpele Foto:
Samozrejmosťou je dnes aj pravidelná 10- až 15-minútová masáž, napríklad raz do týždňa pre zamestnancov, ktorých chrbtica sa namáha za počítačom, možnosť kariérneho rastu, odborné vzdelávanie a rôzne certifikáty hradené zamestnávateľom či jazykové kurzy v pracovnom čase.
debata (1)

Práve od nich niekedy závisí, či sa ľudia rozhodnú pracovať pre ich spoločnosť. To, čo sa kedysi považovalo za nadštandard, je dnes často už bežná súčasť firemného prostredia. Do popredia sa preto postupne dostávajú originálnejšie a zaujímavejšie výhody.

Ak chcú zamestnávatelia prilákať nových ľudí, musia ponúknuť viac ako konkurencia. Stravné lístky, platenie nadčasov či tzv. sick day ako bonus sú dnes už bežnou súčasťou firemnej kultúry. Nevyhnutnosťou sa stávajú nové formy benefitov, ktorými sa firmy snažia pritiahnuť pracovníkov a predbehnúť tak iných zamestnávateľov.

Firemné benefity

Novinkou, ktorú zavádza čím ďalej, tým viac korporátnych firiem, je príspevok na dopravu alebo úplné uhrádzanie nákladov na dochádzanie do práce. Týmto krokom dokážu získať aj zamestnancov, ktorí prichádzajú z väčšej vzdialenosti a výdavky na dopravu by mohli ukrojiť významnú časť z ich príjmov.

Veľkým prínosom – najmä pre zamestnancov s deťmi – je tiež pružný pracovný čas, ktorý si môžu prispôsobiť presne podľa potrieb. Tento benefit ponúkajú napríklad v biotechnologickej spoločnosti Natures.

„Každý zamestnanec si dokáže prácu urobiť aj mimo pracovných hodín a mimo pracoviska a nemusí ráno a popoludní ,cvakať kartu’. Musíme sa však dohodnúť, aby bol aspoň niekto ráno načas v kancelárii. V globále je, samozrejme, dôležité, aby boli úlohy splnené a objednávky riadne a včas vybavené,“ opisuje zvyky vo firme Adrián Doboly.

Zdravotné benefity

K zdravotným benefitom by už tradične malo patriť očkovanie proti chrípke. Napríklad spoločnosť PPA Controll ponúka i voľno v prípade darovania krvi alebo 30-percentnú zľavu na nákup vitamínov od partnerskej spoločnosti. Okrem toho usporadúva tzv. deň zdravia.

„Starostlivosť o zdravie a regeneráciu svojich zamestnancov považujeme za dôležitú. Počas dňa zdravia má každý pripravený vitamínový nápoj v podobe čerstvej ovocnej šťavy a možnosť absolvovať vybrané lekárske prehliadky, ako napríklad vyšetrenie očí, diagnostiku znamienok, vyšetrenie ciev, EKG a podobne,“ hovorí HR riaditeľka spoločnosti Valéria Kormanová.

Sociálne benefity

Väčšina zamestnávateľov patrí k podporovateľom tretieho piliera, ale máloktorí poskytujú napríklad príspevky na detskú rekreáciu v letných táboroch, pripravujú pracovníkom vianočné darčeky či mikulášske balíčky pre deti. To všetko a ešte viac je však realita v korporátnych firmách, ktoré dokážu zamestnancom ponúknuť skutočne zaujímavé výhody.

„Pri duálnom vzdelávaní, ktoré u nás podporujeme, motivujeme našich budúcich zamestnancov (študentov) rôznymi zľavami na produkty, spoločenskými aktivitami, ale aj zaujímavými workshopmi či originálnymi projektmi zameranými napríklad na biokozmetiku,“ vymenúva Jana Hornáková zo spoločnosti DM drogerie markt.

Ako dodáva, už počas štúdia sa im snažia priniesť do praxe čo najviac benefitov, ktoré využívajú aj stáli zamestnanci. „Najväčšia výhoda a zároveň motivácia je, samozrejme, isté pracovné miesto po doštudovaní,“ tvrdí Hornáková.

Rodinné benefity

K rodinným benefitom patrí napríklad deň voľna navyše pri svadbe alebo narodení dieťaťa, prípadne pri vyprevádzaní prvákov do školy, zaujímavé finančné odmeny pri pracovných či životných jubileách alebo balíček školských potrieb pre deti.

„Akékoľvek benefity, ktoré zlepšujú nielen profesionálne kvality zamestnanca, ale aj jeho mentálny či fyzický stav, a teda aj kvalitu jeho osobného života, energiu, postoj a vieru v seba samého a v spoločnosť, pre ktorú pracuje, sú jednoznačne nadštandardom,“ vysvetľuje Ivana Anna Habalčíková, personálna manažérka firmy Oresi Kuchyne.

Hrdosť zamestnanca na to, čo robí a pre koho to robí, je podľa nej pridanou hodnotou a energiou, ktorá sa potom pozitívne prenáša do všetkých častí spoločnosti. „Či chcete, alebo nie, tvorí a zvyšuje násobne celú jej hodnotu,“ zdôrazňuje manažérka.

Voľnočasové benefity

Väčšina firiem dnes už ponúka možnosť team buildingu, teda spoločne stráveného času zamestnancov, pri ktorom sa zabavia, utužujú vzťahy a zároveň si oddýchnu.

Niektoré firmy však majú i ďalšie možnosti rekreačného vyžitia v podobe každoročnej firemnej lyžovačky, predplatného do fitnescentier či vlastných rekreačných stredísk, kde si zamestnanci môžu oddýchnuť za minimálne náklady.

„Spomedzi všetkých benefitov naprieč celým spektrom zamestnancov patrí medzi najobľúbenejšie naše vlastné rekreačné zariadenie vo Vysokých Tatrách, kde sa môžu za symbolický poplatok rekreovať spolu s rodinami, priateľmi, prípadne využiť krásne prostredie alebo stráviť s kolektívom zopár dní na upevnenie tímu,“ hovor Kormanová.

Iné benefity

Samozrejmosťou je dnes aj pravidelná 10– až 15-minútová masáž, napríklad raz do týždňa pre zamestnancov, ktorých chrbtica sa namáha za počítačom, možnosť kariérneho rastu, odborné vzdelávanie a rôzne certifikáty hradené zamestnávateľom či jazykové kurzy v pracovnom čase. "Všetci naši zamestnanci majú možnosť vybrať si z pestrej palety benefitov a každý rok prehodnocujeme, o čo je záujem a čo nové môžeme ponúknuť,“ uzatvára Kormanová.

Extra dovolenky, plat pre pozostalých či pomoc s dojčením. Aj také sú benefity v Amerike

Americká internetová platforma Glassdoor zozbierala najobľúbenejšie výhody, ktoré zamestnávatelia v USA ponúkajú svojim pracovníkom, a vytvorila z nich rebríček. Zaujíma vás, ktoré benefity možno pokladať za tie najlepšie? Pozrite si nasledujúce poradie niekedy až kurióznych zamestnaneckých vý­hod.

Čo ponúkajú americkí zamestnávatelia

1. Yay Days – mimoriadne dni dovolenky, ktoré si zamestnanci americkej firmy Research Electronics International môžu zobrať vtedy, keď sa im to hodí, a to dvakrát do roka.

2. Spoločnosť Salesforce poskytuje každému pracovníkovi šesť dní ročne na to, aby sa venoval charitatívnej či dobrovoľníckej činnosti. Ten, kto využije všetkých šesť dní, dostane od zamestnávateľa tisíc dolárov, ktoré môže darovať dobročinnej organizácii podľa vlastného výberu.

3. Svetový fond na ochranu prírody (WWF) organizuje každý druhý piatok tzv. panda day (deň pandy). Kancelárie vtedy zavrú a všetci zamestnanci majú čas, aby sa venovali rodine alebo voľnočasovým aktivitám.

4. Spoločnosť Airbnb, ktorej prostredníctvom sa dá v celom svete objednať ubytovanie, ponúka čosi podobné i pre zamestnancov. Pracovníci tohto portálu dostávajú každý rok príspevok na cestovanie a pobyty s využitím Airbnb.

5. Mnohých absolventov vysokých škôl v USA trápia po skončení štúdia veľké dlhy, keďže si za vzdelávanie museli platiť. Spoločnosť PwC preto svojich zamestnancov podporuje sumou 1 200 dolárov ročne, ktoré sú určené na splácanie ich študentských pôžičiek.

6. Firma Burton neskrýva nadšenie pre zimné športy. Pracovníkom poskytuje skipasy na celú zimnú sezónu a extra voľné dni na športovanie v zime.

7. Spoločnosť Twilio všetkým zamestnancom daruje elektronickú knihu a každý mesiac im finančne prispieva na nákup literatúry.

8. Trikrát denne jedlo zadarmo, akupunktúra a improvizované divadlo. To sú výhody zamestnancov spoločnosti Twitter.

9. Spoločnosť Accenture bojuje za práva tzv. queer-community, preto podporuje zamestnancov, ktorí sa rozhodnú podstúpiť zmenu pohlavia.

10. Cestovať s rodinou alebo príbuznými bezplatne do Disneylandu, využiť výhodné pobyty v hoteloch a zľavy v obchodoch? To všetko môžu zamestnanci spoločnosti Walt Disney.

11. Veľkorysý finančný príspevok pre čerstvých rodičov – to je benefit pre pracovníkov spoločnosti Facebook.

12. Firma Evernote má vlastnú akadémiu pre ďalšie vzdelávanie. Okrem toho organizuje teambuildingy, kde sa spoločne pečie.

13. Ak treba utíšiť bábätko, spoločnosť Zillow svojim zamestnankyniam na cestách zabezpečí dodávku ich materského mlieka.

14. Spoločnosť Google poskytuje množstvo rozličných benefitov, dokonca i po smrti. Po úmrtí svojho zamestnanca platí jeho príbuzným ešte desať rokov polovicu jeho platu.

15. Materská dovolenka v USA prakticky neexistuje, mladé matky sa po pôrode čo najrýchlejšie vracajú do práce. Platená rodičovská dovolenka patrí preto k najobľúbenejším benefitom v Amerike. Napríklad spoločnosť Netflix zamestnancom, z ktorých sa stali rodičia, ponúka ročnú čakaciu lehotu s plným poberaním platu.

16. Benefity firmy Spotify sa tiež viažu na plánovanie rodičovstva: polročná ochranná lehota pre mladých rodičov na čerpanie voľna, plus mesiac flexibilnej práce pre čerstvých rodičov, ktorí sa vracajú do zamestnania. Finančne podporujú i zamestnankyne, ktoré si chcú zmraziť vajíčka alebo potrebujú umelé oplodnenie.

17. Platená materská dovolenka je samozrejmosťou aj vo firme Pinterest. Zamestnanci môžu počítať so štyrmi mesiacmi ochrannej lehoty a s mesiacom čiastočnej práce pri návrate do pracovného kolobehu.

18. Týždeň dovolenky pre všetkých – v spoločnosti Adobe takto dva razy ročne kompletne zatvoria všetky kancelárie.

19. Firma Asana dbá o psychohygienu svojich pracovníkov. Platí im tzv. life-coaching, čo je akási terapia či poradenstvo, ako sa vyrovnávať so životnými problémami.

20. Spoločnosť Epic Systems Corporation zamestnancom po piatich odpracovaných rokoch umožňuje tzv. sabbatical – mesačné platené voľno, počas ktorého si môžu oddýchnuť.

Zdroj: Glassdoor.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #benefity #Práca a kariéra #zamestnanecký benefit