Viete, čo sa o vás dá nájsť na internete?

Hľadáte si prácu? Vygooglite sa. Váš potenciálny nový zamestnávateľ totiž takúto online previerku dosť pravdepodobne vykoná.

03.02.2019 06:00
žena s notebookom, notebook Foto:
Nezverejňujte obsah, ktorý by sa v žiadnom prípade nemal dostať k vášmu aktuálnemu alebo budúcemu zamestnávateľovi.
debata (6)

Asi netúžite po tom, aby videl fotografie z bujarej rozlúčky so slobodou. „Je dobre známe, že z bezpečnostných dôvodov netreba zanedbávať nastavenia súkromia na sociálnych sieťach. Keď hodláte zmeniť prácu, zvyšuje sa dôležitosť reputačných dôvodov,“ upozorňuje Jitka Součková z personálnej agentúry Grafton Slovakia.

Kým teda odošlete CV, motivačný list a referencie, pozrite sa, čo všetko sa niekoľkými kliknutiami dá o vás zistiť. Neskôr už môže byť neskoro. Samozrejme, časť elektronickej stopy nedokážete upraviť alebo vymazať. Pred cestou na pohovor sa však aspoň pripravte napríklad na otázku, či by ste sa ešte aj dnes nechali prehovoriť na súťaž Miss mokré tričko.

„Nenadarmo sa hovorí, že všetko je na webe. Internet obsahuje aj osobné informácie, ktoré môžu mať zásadný vplyv na to, v akom svetle sa uchádzač bude javiť. Napriek tomu ľudia majú sklon ľahkovážne podceňovať význam takýchto alternatívnych životopisov,“ konštatuje Součková. Najmä aktívnejší používatelia sociálnych sietí by si mali dať pozor, aby sami seba nechtiac nevylúčili z výberového konania už pred jeho reálnym začiatkom. Ak sa tomu chcete vyhnúť, pomôže vám týchto 5 odporúčaní:

1.

Dvakrát meraj

Nezverejňujte obsah, ktorý by sa v žiadnom prípade nemal dostať k vášmu aktuálnemu alebo budúcemu zamestnávateľovi. Pri tom terajšom sa to v prvom rade týka priznania, že sa obzeráte po inom džobe… Nespoliehajte sa na prísne nastavenia súkromia – opatrnosť nie je stihomam. Zlyhanie ľudského faktora u vašich priateľov nemôžete vylúčiť na 100 %.

2.

Po jednotke ide dvojka

Kým pošlete odpoveď na pracovný inzerát, zadajte svoje meno do vyhľadávača. Neuspokojte sa s kontrolou prvej stránky – zájdite pre istotu aj na ďalšie. Následne ponaprávajte všetko, na čo máte dosah.

3.

Školský archív vás nezhodí

Pri optimalizovaní svojej elektronickej stopy sa zamerajte na najrozšírenejšie internetové platformy. Na webe zavesená naivná slohová práca z gymnaziálneho časopisu môže zostať svetu na očiach, tá fakt nikoho nebude zaujímať.

4.

Nielen vy: aj oni hľadajú

Že nemáte profil na LinkedIn? To nemyslíte vážne! Keď si hľadáte novú prácu, sotva objavíte v online priestore vhodnejší nástroj. Stačí si uvedomiť, že to isté tvrdenie sa týka zamestnávateľov, ktorí priamo či prostredníctvom agentúr zháňajú posily.

5.

Pripravte sa na najhoršie

Predsa len zostalo o vás na webe niečo nelichotivé a zároveň neodstrániteľné? Dávnejšie pózovanie pre šteklivý kalendár výrobcu traktorov? Pripravte si primerané vysvetlenia a keď na vás personalisti vytiahnu kostlivca zo skrine, reagujte pohotovo, k veci, sebaisto, pokojne a otvorene.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #zamestnanie #internet #pohovor #bezpečnosť na internete