Odporučte zamestnanca a dostanete odmenu

Firmy nepodceňujú silu sociálnych kontaktov svojich zamestnancov. Naopak, začali odmeňovať to, ak ich pracovníci do firmy privedú novú šikovnú posilu. Platové portály Platy.sk a  Platy.cz, ktoré kontinuálne monitorujú zamestnanecké benefity, zmapovali rozšírenosť referenčného benefitu na Slovensku a  v  Českej republike.

02.02.2019 06:00
peniaze, živnostníci, úspory, preplatok Foto:
Referenčný bonus, teda odmenu za odporúčanie zamestnanca, deklaruje ako benefit na Slovensku 10,4 % a  v  Českej republike 11,8 % zamestnancov.
debata

Každý zamestnanec pozná niekoho, kto pozná niekoho ďalšieho a  ten susedí s človekom, ktorý by sa výborne hodil na špecializovanú pozíciu vo  vašej firme. Možno dotyčný aktívne prácu nehľadá, ale cez aktivity vášho zamestnanca sa o otvorenej pracovnej ponuke dozvie a  možno sa nad ňou zamyslí.

Priatelia a známi

Cez neformálnu, nenútenú a  otvorenú komunikáciu môže potenciálny kandidát prostredníctvom vášho zamestnanca získať viac informácií o chode  firmy a  tiež o konkrétnej pracovnej náplni. Mnohé takéto aktivity privedú nových ľudí na pohovor. Referenčný bonus odmeňuje to, ak sa takýto uchádzač na odporúčanie stane aj plnohodnotnou posilou a ostane pracovať vo firme dlhšie ako napríklad jeden rok.

Referenčný bonus, teda odmenu za odporúčanie zamestnanca, deklaruje ako benefit na Slovensku 10,4 % a  v Českej republike 11,8 % zamestnancov. Celkovo sú referral programy rozšírené o niečo viac v hlavných mestách, kde sa nachádza aj väčšie množstvo centrál so špecializovanými požiadavkami na zamestnancov. Napríklad v Bratislave má tento benefit k dispozícii až takmer 14 percent a v Prahe necelých 13 percent zamestnancov.

Oblasťou, kde sa referral programy uplatňujú najintenzívnejšie, sú informačné technológie, kde firmy pociťujú dlhodobý nedostatok kvalitných odborníkov. Referenčný bonus deklaruje až pätina zamestnancov v oblasti IT. Ďalšími sektormi sú finančníctvo, priemyselná výroba, doprava a  logistika.

Zahraničné firmy

Referenčný bonus priniesli do praxe v našich končinách najmä súkromné zahraničné spoločnosti. Tie už dávnejšie vycítili, že ľudia sú kapitál a netreba podceňovať sociálne vzťahy zamestnancov, ktoré môžu siahať do rôznych spoločenských kruhov a kútov. Na Slovensku deklaruje referenčný bonus až 21 percent zamestnancov, ktorí pracujú pre zahraničné firmy. V Českej republike je to dokonca až 24 percent zamestnancov pracujúcich pre zahraničné korporácie. Odmenou za úspešný referral je v zahraničných firmách najmä finančný príspevok, ktorý môže v niektorých firmách dosiahnuť až sumu niekoľkých mesačných platov. Niektoré firmy majú odmeny za referencie odstupňované aj podľa náročnosti obsadzovanej pozície.

Nefinančný benefit

Aj keď výdavky na odmeny pre zamestnancov sú štedré, v konečnom dôsledku to firme šetrí nemalé prostriedky na náborové procesy. Na druhej strane sú spoločnosti, kde sa zamestnancom, ktorí priniesli do firmy novú krv, poskytujú aj nefinančné bonusy ako napríklad viac dní voľna alebo poukážky na rôzne produkty a služby.

Referenčné programy sú pre firmy vhodnou formou, ako budovať medzi zamestnancami komunitu. Je v záujme zamestnancovej dobrej vôle, že odporučí kvalitného uchádzača, lebo do celého procesu vstupuje jeho osobná zaangažovanosť. Prácu s referralmi umožňuje aj HR nástroj Mark. Personalisti môžu jednoducho označiť ľudí vo výberovom procese nálepkou „Referral" alebo vygenerovať interný reakčný link, cez ktorý môžu zamestnanci posielať odporúčania na vhodných kandidátov. V každom prípade, o otvorených pracovných pozíciách sú zamestnanci kontinuálne informovaní internou komunikáciou a referenčný program má jasne nastavené pravidlá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracovné benefity