Aké pracovné benefity môžu priniesť psychickú pohodu?

Bývate unavení hneď ráno po prebudení, cítite zvieranie v hrdle, búšenie srdca, bolesť hlavy alebo celkové napätie svalstva? Pozorujete, že v práci nepodávate taký výkon ako kedysi a už v nedeľu sa desíte pondelkového rána? S veľkou pravdepodobnosťou patríte k 49 % zamestnancov na Slovensku, ktorí tvrdia, že ich v práci trápi stres.

01.02.2019 06:00
živnostníci, práca, kariéra, kolegovia Foto:
V súvislosti so vznikom stresu nie je zanedbateľné ani pracovné prostredie, v ktorom sa nachádzame každý deň niekoľko hodín.
debata

Negatívne účinky stresu na zdravie človeka by sa v žiadnom prípade nemali brať na ľahkú váhu. Stres totiž nie je len fantómový jav, ale reálny chemický proces, počas ktorého mozog v našom tele spúšťa obranné mechanizmy užitočné najmä v život ohrozujúcich situáciách. Jedným z efektov je totiž zvýšené prekrvenie kostrového svalstva, vďaka čomu môžeme napríklad ľahšie utiecť pred nebezpečenstvom. Ak sa však takáto zvýšená energia v našom tele dlhodobo hromadí, sme náchylní na vznik a prejavy psychických aj fyzických ochorení. Najzávažnejšími sú napríklad chronické zvýšenie krvného tlaku, poruchy imunity, tvorba žlčníkových kameňov, depresia či panické záchvaty, no takisto aj vyhorenie.

Stres vzniká náhle alebo sa hromadí dlhodobo a môže mať rôzny pôvod. Vyvolať ho môže úmrtie, ale aj narodenie dieťaťa, problémy v rodine, nedostatok spánku či neočakávané situácie. V práci býva zväčša dôsledkom nadmerného zaťaženia, hromadením šibeničných termínov, no spôsobuje ho aj workoholizmus, veľké očakávania, zlé vzťahy v kolektíve či obava zo straty zamestnania. Pracovný stres sa pritom týka zamestnancov na všetkých úrovniach od pomocných zamestnancov až po top manažérov na najvyšších pozíciách a zasahuje všetky vekové kategórie.

V súvislosti so vznikom stresu nie je zanedbateľné ani pracovné prostredie, v ktorom sa nachádzame každý deň niekoľko hodín. V súčasnosti sa preto v interiéroch uplatňuje biofilický dizajn, ktorého hlavnou myšlienkou je umiestňovanie prírodných prvkov do interiéru. V rámci biofilického dizajnu sa tak využívajú materiály ako kameň a drevo, do priestorov sa umiestňujú zelené rastliny či fontánky a budovy sa konštruujú tak, aby v nich bol dostatok denného svetla.

Článok je publikovaný na portáli Platy.sk, ktorý už od roku 2007 zhromažďuje informácie o skutočných platoch zamestnancov na Slovensku. Aj vy si môžete porovnať svoj plat na www.platy.sk

Pracovné benefity, ktoré pomáhajú redukovať stres

  • Flexibilný pracovný čas – vďaka ktorému si sami môžete určiť balans medzi pracovným a osobným životom
  • Dovolenka navyše
  • Home office – možnosť pracovať z domu v prípade, že si potrebujete doma niečo vybaviť, chcete sa vyhnúť zápcham alebo sa necítite dobre
  • Platené voľno v prípade choroby – tzv. sick days
  • Príspevok na športové alebo relaxačné aktivity – zamestnávatelia hradia vstupy do fitnescentier, skupinové cvičenia alebo wellness
  • Čerstvé ovocie vo firme – viac vitamínov, menej chorôb, menej starostí
  • Nadštandardná zdravotná starostlivosť – príspevok zamestnávateľa na starostlivosť v neštátnych zariadeniach

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #stres #pracovné benefity