Minimálna mzda v roku 2019

Od 1. januára tohto roku sa minimálna mzda zvýšila zo 480 na 520 eur. Od tohto dátumu teda zarobí zamestnanec s minimálnou mzdou v najnižšom stupni náročnosti práce 520 eur v hrubom, čo v čistom predstavuje 429 eur. Zvýšenie minimálnej mzdy o 40 eur v hrubom znamená nielen o niečo plnšiu peňaženku, ale aj viac peňazí v štátnej kase. Zamestnanec, ktorý zarába minimálnu mzdu, si od 1. januára 2019 prilepší o 23 eur v čistom, no štát a poisťovne vyzbierajú na odvodoch a daniach za jednotlivca ešte viac - takmer 27 eur.

22.01.2019 06:00
žena, práca Foto:
Ilustračné foto.
debata

Minimálna mzda pre pomocného pracovníka je iná ako pre manažéra či lekára. Keď totiž hovoríme o minimálnej mzde, nemusí ísť vždy len o jej najnižšiu hranicu. Existuje šesť stupňov náročnosti práce, kde sa výška minimálnej mzdy určuje podľa koeficientu pre jednotlivé stupne. Koeficient pre najvyšší stupeň je 2,0, čiže pre zamestnanca, ktorého náplň práce spadá do tejto kategórie, predstavuje minimálna hranica jeho platu 1 040 eur. Pri zaradení pracovnej náplne zamestnanca do stupňa náročnosti sa posudzuje viacero faktorov.

Na jednej strane je dôležitá najmä charakteristika práce, ale takisto aj úroveň vzdelania, zodpovednosť za iné osoby či zložitosť a namáhavosť práce. Napríklad ak pracovník v supermarkete, ktorý vykladá tovar a pracuje pri pokladnici, je zaradený do 2. stupňa s koeficientom 1,2, od 1. januára teda zarobí minimálne 624 eur (520 × 1,2). Oproti tomu pracovník v rovnakom supermarkete, ktorý je zodpovedný za kontrolu financií v pokladnici a stará sa o pracovný rozvrh zmien, patrí do 3. alebo 4. skupiny. Na výplatnej páske by preto mal mať minimálne 728 alebo 832 eur.

Ak zarábate minimálnu mzdu, jej zvýšenie pocítite na svojej výplatnej páske. Zmeny sa vás však môžu dotknúť aj vtedy, ak síce nezarábate štátom stanovené minimum, ale pracujete aj cez víkendy, v noci alebo v sťažených podmienkach. Každý rok sa okrem minimálnej mesačnej mzdy ustanovuje aj minimálna hodinová mzda a práve tá ovplyvňuje výšku príplatkov a kompenzácií za prácu v noci, cez víkend či za sťažený výkon práce. V roku 2019 je minimálna hodinová mzda vo výške 2,989 eura a povinné príplatky k mzde za nočnú prácu či prácu v zhoršených podmienkach sa vyrátajú ako určité percento práve z minimálnej hodinovky.

V súčasnosti sa výška príplatkov pohybuje od 25 % z minimálnej hodinovej mzdy až po 100 %, no od 1. mája sa niektoré príplatky budú zvyšovať. Okrem toho tiež minimálna mzda ovplyvní aj hranicu, keď má zamestnanec nárok na daňový bonus za dieťa. Rodič si ho totiž môže uplatniť, ak za celý rok zarobí viac ako 6-násobok minimálnej mzdy, čo je v roku 2019 3 120 eur.

V porovnaní s ostatnými krajinami Európy je Slovensko so svojou výškou minimálnej mzdy v druhej polovici rebríčka – za sebou máme sedem krajín, kde je minimum ešte nižšie (Česko, Chorvátsko, Maďarsko, Lotyšsko, Rumunsko, Litva a Bulharsko). Naopak, pred nami je 14 krajín, ktoré sú na tom s úrovňou minimálnej mzdy lepšie. Kraľuje im Luxembursko s 2 071 eurami. Existujú tiež krajiny, kde zákonom stanovenú hranicu minimálnej mzdy nepoznajú. Švédi, Dáni, Nóri, Islanďania, Švajčiari či Rakúšania si tak v jednotlivých odvetviach minimálne zárobky vyjednávajú v rámci odborových zväzov.

Stupne náročnosti práce
Koeficient Stupne náročnosti práce Charakter práce Vykonávanie Minimálna mzda
1 Najjednoduchšie práce Základné, pomocné, manipulačné práce Podľa postupov a pokynov nadriadeného 520 eur
1,2 Jednoduché práce Rutinné práce s hmotnou zodpovednosťou Podľa postupov a pokynov nadriadeného 624 eur
1,4 Jednoduché odborné práce Menej zložité riadiace práce, zodpovednosť za zdravie iných osôb, zvýšená fyzická námaha Samostatne s tvorivými prvkami 728 eur
1,6 Zložitejšie odborné práce Odborné, koncepčné riadenie procesov, zvýšená psychická námaha Samostatne so systémovými prvkami 832 eur
1,8 Koncepčné systémové práce Špecializované riadenie mimoriadne náročných procesov, zvýšená psychická námaha Samostatne so systémovými prvkami 936 eur
2 Najzložitejšie práce Riadenie a organizácia, tvorivé riešenia, vysoká miera zodpovednosti Samostatne, tvorivo neobvyklým spôsobom 1 040 eur
         

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #minimálna mzda #hrubá mzda