Slováci môžu očakávať rast miezd o 6 až 8 percent

V roku 2019 by mohli mzdy na Slovensku medziročne stúpnuť o 6 až 8 percent. Takýto mzdový vývoj v budúcom roku prognózuje Regional Managing Director pre ČR a SR v personálnej agentúre Grafton Recruitment Miroslav Garaj.

27.12.2018 12:48
debata (5)

„Bude na to mať vplyv najmä nedostatok talentov a rýchly rast cien tovarov a predovšetkým služieb,“ uviedol v tlačovej správe. V prípade pretrvania tlaku na mzdy predpokladá, že Slovensko príde o niekoľko výrobných firiem, ktoré sa rozhodnú opustiť náš trh.

Klesajúca nezamestnanosť na Slovensku podľa Garaja konečne dotlačila firmy k tomu, aby pochopili, že pracovníci sú tou najväčšou hodnotou a podľa toho k nim musia pristupovať. "Ak si firmy v roku 2018 uvedomili, aké zmeny musia urobiť v rámci odmeňovania, benefitov, firemnej kultúry, efektivity organizačnej štruktúry a adaptácie na novú generáciu pracovnej sily, budú to mať ľahšie. Tie ostatné sa budú trápiť,“ konštatuje Garaj.

Veľkým prelomom v tomto roku bolo podľa personálnej agentúry zavedenie zákonnej povinnosti zverejňovať minimálnu garantovanú mzdu. Fenoménom na pracovnom trhu zostávajú šedé agentúry a ich nekalé praktiky. "Stále zlyháva účinná kontrola zo strany štátu a schopnosť pohotovo reagovať na podnety,“ upozorňuje Garaj. Anna Ričányová z košického zastúpenia Graftonu tvrdí, že na Slovensku stále pôsobia aj agentúry, ktoré zneužívajú medzery v legislatíve, zlú sociálnu situáciu kandidátov a ich neznalosť zákona.

Andrej Gurín z trenčianskej pobočky Graftonu očakáva postupnú stagnáciu v odvetví automotive. „Odhadujem, že pod vplyvom zníženia objemu zákaziek v automobilovom priemysle budú firmy uvoľňovať pracovníkov počnúc tými zahraničnými. Myslím si, že počet voľných pozícií, ktoré budú firmy v roku 2019 obsadzovať, klesne v porovnaní s rokom 2018 minimálne o 10–15 %,“ uviedol.

Zamestnávatelia s dobrou reputáciou a solídnymi mzdami napriek rekordne nízkej nezamestnanosti dokážu podľa personálnej agentúry nájsť ľudí na voľné pozície relatívne rýchlo. "Slabé firmy však hľadajú ešte dlhšie ako v minulosti. Výnimkou nie sú pozície otvorené 7 až 8 mesiacov, ba dokonca viac než rok,“ upozorňuje Gurín. Dostatok kandidátov je štandardne aj v sektore HR, obchodu a zákazníckeho servisu. Podľa personálnej agentúry stále chýba kvalifikovaná pracovná sila vo výrobe, pretrváva nedostatok lekárov-špecialistov a zdravotníckeho personálnu a neustále je dopyt aj po skúsených inžinieroch z odvetvia automotive a strojárenskej výroby. Čas potrebný na vyhľadanie zamestnanca je v priemere 3 až 5 týždňov.

Personálna agentúra Grafton Slovakia bola založená v roku 1994. Pôsobí v Bratislave, Trenčíne, Nitre, Košiciach a v Žiline. Je súčasťou Gi Group. Svojim lokálnym aj medzinárodným klientom, ako i uchádzačom o prácu ponúka služby v oblasti náboru, dočasného pridelenia zamestnancov a talent manažmentu, či rôznorodých HR riešení.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #mzda