Ako vyriešiť nedostatok pracovnej sily vo východnej Európe?

Nízka miera nezamestnanosti, dynamický rast, emigrácia a rýchly rozvoj odvetvia služieb spôsobili akútny nedostatok pracovných síl v regióne strednej a východnej Európy. K takým záverom dospeli autori správy s názvom Rébus pracovnej sily v strednej a východnej Európe, ktorú predstavila Colliers International, medzinárodná spoločnosť poskytujúca služby v oblasti nehnuteľností.

16.11.2018 06:00
práca, kariéra, zamestnanci Foto:
Dostupnosť pracovníkov je aktuálne najdôležitejším faktorom pri posudzovaní obchodných plánov a vyhliadok firiem v regióne.
debata (30)

Dostupnosť pracovníkov je aktuálne najdôležitejším faktorom pri posudzovaní obchodných plánov a vyhliadok firiem v regióne. Nízka nezamestnanosť, dynamický rast, emigrácia a rýchly rozvoj odvetvia služieb viedli k vzniku akútneho nedostatku pracovných síl v šiestich krajinách strednej a východnej Európy: v Českej republike, na Slovensku, v Bulharsku, Maďarsku, Rumunsku a Poľsku.

Ak sa tieto faktory nebudú riešiť, tvorcovia správy predpokladajú obmedzenie rastu hrubého domáceho produktu (HDP), možno recesiu a pravdepodobne aj tieň nad súkromnými investíciami v regióne v strednodobom až dlhodobom horizonte. Ak sa tieto očakávania naplnia, bude to mať negatívny vplyv na dopyt po komerčných nehnuteľnostiach v strednej a východnej Európe v ďalšom období.

Ako tento problém vyriešiť, je podľa odborníkov hádankou. „Rébus skutočne existuje. Spomalenie hospodárskeho vývoja zvyčajne prináša stav, keď ekonomiky dosahujú cyklicky nízke úrovne nezamestnanosti. Ide o historický precedens. Toto spomalenie znamená stratu pracovných miest, zvýši sa miera nezamestnanosti, a tým sa obnoví rovnováha pracovnej sily. Súčasťou tohto mechanizmu sú ekonomické bolesti, ktoré nie sú atraktívne pre politikov, podnikateľov ani pre realitných hráčov,“ hovorí Mark Robinson, špecialista prieskumu pre región strednej a východnej Európy v spoločnosti Colliers International.

Spolu s kolegami vidí šesť možností, ako spomenutý „rébus“ riešiť.

Možné riešenia nedostatku pracovníkov

Návrat pracovnej sily zo západu

Údaje uvedené v správe s názvom Labor Force Boomerang (Bumerang pracovnej sily), ktorú Colliers International zverejnila v júli 2017, naznačili, že ďalších pol milióna držiteľov pasov spomenutých šiestich krajín migrovalo na západ do roku 2016. Tzv. bumerang tu síce zatiaľ nie je, ale sú tu ekonomické podmienky na jeho spustenie, vrátane rastu miezd v strednej a východnej Európe.

Prisťahovalectvo z východu

Ľudia z krajín bývalého Sovietskeho zväzu môžu podporiť pracovnú silu v strednej a východnej Európe. Po prvý raz je tu totiž badateľná prítomnosť cudzincov. Podľa údajov Svetovej banky mala Česká republika v roku 2017 pomer zahraničných obyvateľov 7,1 %. Najnižší pomer zahraničných obyvateľov malo Poľsko, len 1,8 %. To zahŕňa aj odhady Svetovej banky, že tam pracuje vyše 221-tisíc Ukrajincov, aj keď toto číslo môže byť len zlomkom toho, koľko ich je v skutočnosti. Ukrajinci pomáhajú udržiavať ekonomickú výkonnosť Poľska a riešiť jeho demografický a pracovný rébus. Zdrojmi pracovnej sily sú tiež ostatné krajiny Spoločenstva nezávislých štátov, ako sú Rusi, Bielorusi a Moldavčania.

Posilnenie kvality pracovnej sily

Dá sa dosiahnuť prostredníctvom lepšieho vzdelávania a odbornej prípravy na zvýšenie produktivity. Relokácia pracovníkov z pracovných miest vo verejnom sektore môže byť šancou najmä v Maďarsku a na Slovensku.

Zvýšenie miery pracovnej aktivity

Týka sa to populácie vo veku od 15 do 64 rokov a pravdepodobne aj veku odchodu do dôchodku. V strednej a východnej Európe sa za posledných 15 rokov podarilo dosiahnuť úspech v politike zameranej na zvýšenie podielu tejto populácie, ktorá je dostupná a ochotná pracovať.

Automatizácia pracovných pozícií a kratšia pracovná doba

Automatizácia zvyšuje produktivitu na pracovníka odstránením zbytočných zamestnancov. Napäté pracovné trhy dokonca podporujú investície do automatizácie. Stredná a východná Európa nie je vo svete ojedinelým regiónom, kde sú pracovné miesta ohrozené automatizáciou, kde sú napäté pracovné trhy a vysoký podiel HDP, ktorý vzniká výrobou. Automatizácia vo výrobe môže pomôcť k tomu, aby sa zmenil dopyt po pracovnej sile vo výrobe a v službách. Dôsledky toho sú prítomné v Nemecku, kde možno vidieť príklady presunu k 28-hodinovému pracovnému týždňu v automobilových výrobných spoločnostiach.

Recesia

Nemusí nevyhnutne nastať v ekonomikách krajín strednej a východnej Európy. Inflácia však stúpa a centrálne banky začínajú zvyšovať úrokové sadzby. Spomalenie hospodárskej krízy/recesia môže viesť k zníženiu dopytu po práci a k vyriešeniu samotného rébusu.

© Autorské práva vyhradené

30 debata chyba
Viac na túto tému: #nezamestnanosť #Práca a kariéra #nedostatok pracovných síl