Aktívny životný štýl na materskej pomôže pri návrate do práce

Tehotenstvo, odchod z práce, pôrod, materská a rodičovská dovolenka. Maratónu povinností a 24-hodinovej starostlivosti o dieťa sa nevyhnú takmer žiadne matky, ale ani toto obdobie netrvá večne a začnú uvažovať o reštarte kariéry. Plynulejší návrat možno dosiahnuť pravidelným kontaktom so zamestnávateľom alebo vlastnou sebarealizáciou.

14.11.2018 06:00
Materská dovolenka nemusí byť postrachom Foto:
Čím dlhšie je matka s dieťaťom doma, tým býva návrat do práce náročnejší, pretože môže stratiť pracovné návyky.
debata

Asi polovica žien zostáva na rodičovskej dovolenke dlhšie ako dva roky. Lepší príjem, vyššie vzdelanie a dlhšia prax zvyšujú pravdepodobnosť, že sa matka zamestná ešte počas rodičovskej dovolenky alebo krátko po jej skončení. Ženy, ktoré mali pred pôrodom vyšší príjem, trávia na rodičovskej dovolenke priemerne menej ako 16 mesiacov.

V prípade matiek, ktoré mali nízky príjem alebo boli bez práce, je to však až 25 mesiacov. Vyplýva to z analýzy Inštitútu finančnej politiky na ministerstve financií, ktorá skúmala, čo ovplyvňuje návrat matiek do zamestnania a či existuje diskriminácia žien pri hľadaní práce po materských povinnostiach.

Prieskum spoločnosti Slater & Gordon medzi 500 manažérmi poukazuje na fakt, že až 40 percent z nich váha s prijatím ženy, ktorá je vo veku, keď môže čakať dieťa. Podobné percento váha prijať matku s čo i len jedným dieťaťom na seniorskú pozíciu vo firme pre obavu, ako bude vedieť skĺbiť náročnú pozíciu so starostlivosťou o rodinu.

Ako však pre portál Podnikajte.sk uvádza HR Generalist spoločnosti Getrag Ford Transmissions Martin Žákovič, ženy po tzv. kariérnej prestávke prinášajú do firmy množstvo výhod.

„Opätovné začlenenie žien do pracovného pomeru po rodičovskej dovolenke prináša mnoho rizík, ale aj benefitov pre samotné organizácie,“ zdôrazňuje Žákovič. Predovšetkým im poskytuje prístup k osvedčeným pracovníkom a znižuje fluktuáciu. Matky sú vďaka skúsenostiam získaným pri starostlivosti o dieťa lepšie pripravené na vedenie projektov, sú kreatívnejšie, precíznejšie a otvorenejšie kritike. Dokážu tiež zvládať súčasne viacero úloh.

To, že matka odíde na materskú dovolenku, neznamená, že by sa mala od pracovného kolektívu úplne odstrihnúť. Práve naopak. Mnohým matkám na materskej môžu v rámci socializácie pomôcť pravidelné telefonáty so šéfom či pravidelné návštevy pracoviska spoločne s dieťaťom.

Špecialistka na HR v spoločnosti Adient, svetového lídra vo vývoji a výrobe automobilových sedadiel, kontakt matky s firmou, do ktorej sa chce po rodičovskej dovolenke vrátiť, odporúča. „My komunikujeme s matkami na materskej pravidelne. Napríklad prostredníctvom špeciálnych stretnutí určených len matkám na materskej, kde ich informujeme o tom, kde sa firma nachádza a čo je na pracovisku nové,“ vysvetľuje Barbora Záhradníková.

Pre rýchle zorientovanie sa v situácii vo firme pomôže permanentný kontakt počas materskej. „Počas celej materskej som čítala firemné maily. Nepracovala som, len som sledovala, čo sa vo firme deje. Po návrate som bola zorientovaná dokonca viac ako ostatní kolegovia, ktorí nemali žiaden výpadok,“ hovorí Lýdia Vajsáblová, IT Director pre správu serverov firmy Adient.

Čím dlhšie je matka s dieťaťom doma, tým býva návrat do práce náročnejší, pretože môže stratiť pracovné návyky. Riešením je vzdelávanie počas rodičovskej dovolenky. Ideálne je navštevovanie jazykových kurzov alebo iná vzdelávacia aktivita. „Je dôležité, aby si žena z hľadiska psychohygieny našla priestor na sebarealizáciu a kontakt s dospelými ľuďmi. Vhodné môžu byť napríklad jazykové kurzy alebo akékoľvek aktivity, ktoré ju vytrhnú z každodenného stereotypu,“ radí psychologička Andrea Košutová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #materská dovolenka #rodičovská dovolenka #Práca a kariéra