Ako si hľadať novú prácu

Každý mesiac prichádzajú na úrady práce tisíce nezamestnaných ľudí, aby sa zaevidovali. Niektorí si prácu nájdu už po niekoľkých dňoch, týždňoch či mesiacoch, iným sa to nepodarí ani za rok. Tí, čo bez roboty neskončili po prvý raz, obyčajne už vedia, ako treba postupovať. Iní, ktorí ešte nič podobné nezažili, niekedy zase potrebujú poradiť.

12.11.2018 06:00
hľadanie práce, inzerát, ženy, práca, kariéra Foto:
Ilustračné foto.
debata (1)

V každom prípade platí, že by nikto nemal čakať so založenými rukami, lebo riskuje, že si prácu nenájde. K hľadaniu nového zamestnania treba jednoznačne pristupovať aktívne, a to aj potom, keď ste už nejaké kroky podnikli.

„Veľa uchádzačov je pasívnych. Odošle firme reakciu a životopis a čaká. Pomôcť však môže aj informovanie sa v spoločnosti prostredníctvom telefonického kontaktu ohľadom ukončeného výberového konania a podobne. Výbornou príležitosťou, ako pomôcť svojej kariére, je účasť na veľtrhoch práce, ako sú Job Expo alebo Profesia Days, kde uchádzač môže priamo osloviť a zaujať personalistu,“ odporúča Martin Menšík zo spoločnosti Profesia.

Kam sa teda obrátiť, keď si hľadáte prácu? Možno vám pomôže zopár tipov.

Úrad práce

Aj keď tam visia nástenky s pracovnými inzerátmi a niekedy prídu s ponukou i samotní pracovníci úradu, spoliehať sa na to, že človeku nájdu nové zamestnanie, sa príliš nevypláca. Väčšina úradníkov, najmä v mestách, je preťažená bežnou agendou a nemá čas postarať sa ľuďom o nové miesta. Preto si prácu musí hľadať každý sám.

Rozhodenie sietí

Obrátiť sa na príbuzných, priateľov, známych či bývalých kolegov nie je hanba. Skúste ich – najlepšie už v predstihu – osloviť, oboznámte ich so svojou situáciou a popýtajte sa, či náhodou nevedia o nejakom voľnom mieste, prípadne, aby vám dali vedieť, keby sa o nejakom dopočuli. Rovnako sa dnes dajú využiť sociálne siete. Niekto má na Facebooku aj desiatky či stovky priateľov. Možno by niekto z nich dokázal pomôcť alebo by sa aspoň mohol spýtať ďalších ľudí.

Pracovné inzeráty

Jeden z najbežnejších spôsobov hľadania práce je sledovanie pracovných ponúk – či už v tlači, na úradoch práce, na webstránkach rôznych pracovných agentúr, firiem, alebo na špecializovaných internetových portáloch – domácich či zahraničných. K dispozícii sú aj webstránky, kde si nezamestnaný môže vytvoriť vlastný profil, opíše, akú prácu hľadá, a potom čaká, či na to nezareagujú zamestnávatelia, ktorí tie profily sledujú. Alebo si pracovný inzerát môžete podať sami.

Personálna agentúra

V súčasnosti je na trhu dostatok agentúr, ktorých úlohou je sprostredkovanie práce. Uchádzači o zamestnanie ich môžu vyhľadať, vyplnia dotazník, absolvujú pohovor, pracovníci agentúr si prípadne preveria ich zručnosti či jazykové znalosti, potom ich bezplatne zaregistrujú a snažia sa im nájsť prácu. Niektoré agentúry ponúkajú i miesta v cudzine, napríklad pre opatrovateľky či robotníkov v priemyselných podnikoch. V prípade, že sa agentúre podarí nájsť klientom prácu, nie je vylúčené, že uchádzači ešte budú musieť prejsť ďalším výberovým kolom, tentoraz u zamestnávateľa. Sú však profesie, ktorým pri hľadaní práce nepomôže ani sprostredkovateľská spoločnosť.

Veľtrhy práce

Tešia sa dobrej návštevnosti a účasť na nich (doloženú potvrdením) niekedy vyžadujú i samotné úrady práce. Celkovo však pracovné veľtrhy môžu byť vhodnou príležitosťou – najmä pre záujemcov o nižšie pracovné pozície. Ak aj nepomôžu pri nájdení práce, človek tam môže aspoň nadviazať kontakty alebo získať zaujímavé informácie. Veľtrhy môžu využiť i ľudia, ktorí túžia odísť za prácou do zahraničia, prípadne tí, ktorým robí problémy napísať životopis alebo motivačný list.

Rozposielanie e-mailov

Výsledok nie je istý, ale za pokus to stojí. Ak ste typ, ktorý nechce čakať na šťastie, môžete sami osloviť firmy, kde by o vás mohli mať záujem. Najlepšie je zaslať im e-mail s priloženým životopisom, prípadne aj s motivačným listom. Stačí sa iba spýtať, či nemajú voľné miesto a stručne sa im predstaviť. Aj keby ste hneď neuspeli, nie je vylúčené, že sa vám firma ozve neskôr. Niekedy sa totiž stáva, že si vás zaradí do zoznamu uchádzačov o prácu a spomenie si na vás, keď sa nejaká pozícia uvoľní.

Priamy kontakt

Podobne ako predošlý spôsob neposkytuje žiadne záruky, ale môže priniesť ovocie. Ľudia, ktorí sa neboja priameho kontaktu, môžu potenciálnych zamestnávateľov navštíviť osobne. Ak aj pre nich nebude miesto, môžu požiadať, aby im firmy dali vedieť, keby sa to zmenilo.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Úrad práce #nezamestnaní #Práca a kariéra