Tlačiť sa dá aj ekologicky

Napriek nastupujúcej ére digitalizácie sa vo firmách a na úradoch stále tlačí veľa dokumentov. Sú pritom možnosti, ako to robiť ekonomicky a zároveň ekologicky. Stačí dodržiavať niekoľko jednoduchých pravidiel. Ako inšpirácia možno pomôže zopár nasledujúcich rád.

07.11.2018 14:00
tlačiareň, tlač Foto:
Na trhu sa dnes nachádzajú už aj tlačiarne s funkciou ekočasovača.
debata

Viac na stránku

Ak tlačíte pre vlastnú potrebu viacstranový dokument, zmenšite okraje stránky tak, aby sa zmestilo viac riadkov na jeden list. Tak dokážete jednoducho zredukovať počet strán a ušetriť zopár hárkov papiera. Podobným šikovným trikom je tlač dvoch strán dokumentu na jeden hárok papiera. Dajte si však pozor, aby bol zmenšený text dobre čitateľný.

Využívajte náhľad

Pred tlačou používajte náhľad dokumentu priamo na displeji multifunkčného zariadenia. Budete presne vedieť, ako sa vám dokument vytlačí, a predídete zle vytlačeným stranám a opätovnej tlači. Niektoré zariadenia dokonca umožňujú priamo v náhľade urobiť úpravy ako zoradenie strán alebo ich správne otočenie.

Malá spotreba elektriny

Zamerajte sa najmä na tlačiarne s funkciou rýchleho štartu alebo úsporným režimom s rýchlym vypínaním nepoužívaných častí zariadenia. Aj vďaka tomu vaša tlačiareň môže dosiahnuť až polovičnú spotrebu energie oproti ekologickým štandardom. Na trhu sa dnes nachádzajú už aj zariadenia s funkciou ekočasovača – zariadenie si na základe analýzy predchádzajúceho používania automaticky nastaví časovač prepínania do režimu spánku, keď sa nepoužíva.

Skoncujte s prázdnymi stranami

Využívajte službu, vďaka ktorej tlačiareň prázdnu stranu v dokumente nevytlačí.

Tlačte, len keď musíte

Dobre si premyslite, či je daný dokument naozaj potrebné vytlačiť. Mnohé firemné procesy, ktoré zvyknete robiť papierovo, sa dnes dajú ľahko automatizovať i bez papiera vďaka softvérovým riešeniam, ako napríklad elektronický obeh faktúr za účelom schvaľovania, schvaľovanie dochádzky, archivácia objednávok, evidencia rôznych dokladov a podobne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #tlač #digitalizácia #ekológia