Blíži sa revolúcia zručností

Moderné technológie a automatizácia majú zásadný vplyv na vývoj pracovného trhu. Aký dosah to v najbližších rokoch bude mať na zamestnávateľov, na pracovné miesta či na zručnosti, ktoré sa budú vyžadovať? Práve tieto veci skúmala jedna z najväčších pracovných agentúr na svete ManpowerGroup v štúdii Revolúcia zručností 2.0. Na jej prieskume sa zúčastnilo až 20-tisíc zamestnávateľov v 42 štátoch sveta.

30.10.2018 06:00
kariéra, muž, automatizácia, dielňa, Foto:
Najlepším vybavením pre firmy a jednotlivcov je kombinácia mäkkých zručností, technického a digitálneho know-how.
debata

Ako štúdia ukázala, 86 percent zamestnávateľov už druhý rok ubezpečuje, že počet ich zamestnancov sa nezmení alebo sa v nasledujúcich dvoch-troch rokoch v dôsledku automatizácie dokonca zvýši. Na Slovensku to vyhlasuje až 80 percent zúčastnených firiem.

Vplyv na jednotlivé pozície sa však bude líšiť. Najperspektívnejšie sú tie v oblasti IT, kde firmy očakávajú najväčší nárast počtu zamestnancov. Naopak, najväčší pokles sa očakáva na administratívnych a kancelárskych pozíciách. Výroba bude v dôsledku digitálnej revolúcie zažívať turbulentné zmeny.

"Zavádzanie automatizácie do výroby má rôzne vplyvy a nemusí nutne znamenať prepustenie. Niektoré firmy zavádzaním robotov zvyšujú kapacitu výroby, ale nenahradzujú nimi súčasných zamestnancov. Dokonca môžu aj počty zamestnancov zvyšovať v dôsledku potreby nových ľudí na obsluhu a údržbu strojov. Zatiaľ vo výrobe na Slovensku skôr prevláda trend nárastu počtu kvalifikovaných pracovníkov bez toho, že by dochádzalo k znižovaniu počtu robotníkov,“ uviedla Zuzana Rumiz, riaditeľka ManpowerGroup SR.

Najlepším vybavením pre firmy a jednotlivcov je kombinácia mäkkých zručností, technického a digitálneho know-how. Viac než polovica firiem tvrdí, že komunikačné zručnosti – písomné aj ústne – sú najviac oceňovanými mäkkými zručnosťami.

„Nájsť šikovného jedinca s tým správnym mixom zručností je zložité: podľa zamestnávateľov sa najhoršie hľadajú kandidáti, ktorí by disponovali schopnosťou riešiť problémy, komunikovať, organizovať a spolupracovať,“ priblížila Rumiz.

Revolúcia zručností je v plnom prúde. Ľudia so žiadanými zručnosťami, ktorí sú schopní neustále sa učiť nové veci a prispôsobovať sa novým podmienkam, majú na trhu práce čoraz vyššiu cenu. Naopak, tí, ktorých zručnosti ničím nevybočujú, môžu ťažko počítať s rastom životnej úrovne a nevidia pred sebou žiadnu istotu.

Riešenie situácie si vyžaduje zmeny vo vzdelávaní. Podľa Rumiz sa treba zamerať aj na presun veľkého množstva ľudí z upadajúcich odvetví do rastúcich oblastí. "Našou ďalšou úlohou je pomôcť ľuďom zmeniť myslenie. V súčasnom digitálnom svete nebude pre úspešnú kariéru vždy nutný vysokoškolský diplom. So správnym mixom zručností nebudú ľudia musieť s technológiami súťažiť, ale budú ich dopĺňať,“ uzavrela Rumiz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pracovný trh #automatizácia #Práca a kariéra