Motivačný list netreba podceňovať

Ak sa uchádzate o prácu v nejakej spoločnosti, okrem životopisu od vás zvyčajne vyžadujú aj zaslanie motivačného alebo sprievodného listu. Ako už prezrádza jeho samotný názov, mal by dostatočne objasniť vašu motiváciu, teda dôvody, prečo sa o dané pracovné miesto zaujímate.

26.10.2018 06:00
práca, pohovor, motivačný list Foto:
Motivačný list je príležitosťou, aby ste sa krátko opísali, zhrnuli svoje znalosti a skúsenosti a presvedčili zamestnávateľa, aby vás pozval na osobný pohovor.
debata

Je však aj príležitosťou, aby ste sa krátko opísali, zhrnuli svoje znalosti a skúsenosti a toho, komu je určený – či už personalistu alebo niekoho iného z oslovenej firmy – presvedčili, že ste pre nich ten pravý a stojí za to pozvať vás na osobný pohovor. Treba si uvedomiť, že ak je uchádzačov o zamestnanie veľa a personalistovi prichádzajú desiatky podobných žiadostí, nemá dosť času, aby sa každému podrobne venoval. Možno ho preto len preletí očami, a keď ho nezaujme, už sa k nemu nevráti.

Uchádzač o prácu by ho mal preto zostaviť tak, aby náborového pracovníka neodradil. Podobne ako životopis by mal byť aj motivačný list stručný, výstižný a prehľadný. Odborníci odporúčajú, aby záujemca pri opise samého seba použil maximálne sto slov.

Na rozdiel od životopisu, ktorý sa drží istého vzoru či šablóny, ponúka motivačný list väčší priestor na to, aby pisateľ zaujal. To však môže byť rovnako prednosťou, ako aj nevýhodou, pretože skúsení personalisti vedia "čítať medzi riadkami“, a tak zo spôsobu vyjadrovania či použitých slov a informácií neraz dokážu odhaliť i to, čo si uchádzač o prácu ani neželá.

"Motivačný list slúži personalistom ako doplnkový zdroj informácií o kandidátovi. Uchádzačovi, naopak, poskytuje priestor na presvedčenie personalistu o tom, prečo je vhodný na túto pozíciu. V súčasnosti už motivačný list môže nahrádzať aj sprievodný text, ktorý uchádzač pripíše k reakcii na pracovnú ponuku,“ hovorí Martin Menšík zo spoločnosti Profesia.

Veľa ľudí motivačný list berie ako formalitu a obmedzí sa len na niekoľko prázdnych fráz, čo nie je dobrá cesta. Obsah takého listu nikoho nezaujme a personalista uchádzača rýchlo vyradí. Na druhej strane je však pravda, že zamestnávatelia niekedy motivačný list žiadajú aj pri profesiách, kde je to zbytočné. Stalo sa napríklad už aj to, že ho mali napísať ženy uchádzajúce sa o miesto upratovačky či chyžnej.

Ako teda postupovať? Prv, ako začnete list písať, by ste si mali dať tú námahu a naštudovať si čo najviac o spoločnosti a pracovnom mieste, na ktoré sa hlásite. Tomu, čo zistíte, treba potom prispôsobiť motivačný list. Najmä požiadavkám a nárokom na danú pozíciu.

V úvode motivačného listu, samozrejme, nesmie chýbať oslovenie a dobré je uviesť aj zdroj, odkiaľ ste sa o ponúkanej práci dozvedeli. Následne môžete pokračovať vysvetlením, prečo vás zaujala práve táto ponuka, prečo ste na ňu vhodný kandidát a prečo by ste boli prínosom pre spoločnosť.

Hlavné zásady písania motivačného listu

Pozor na vyjadrovanie

Písať treba zrozumiteľne, jasne a bez gramatických chýb či preklepov. Tým ukážete, že máte dobré vyjadrovacie schopnosti, ale možno aj to, že máte zmysel pre detaily a viete analyticky uvažovať. Ak výstižne opíšete svoju odbornosť, presvedčíte, že ste pre danú prácu kvalifikovaný.

Buďte stručný

Náboroví pracovníci nemajú čas ani náladu čítať siahodlhé "slohové práce“. Utáranosťou by ste sotva zaujali. Motivačný list by preto nemal byť dlhší ako jedna strana formátu A4.

Informácie o firme

Určite nie je na škodu uviesť nejaké informácie, ktoré ste si o potenciálnom zamestnávateľovi zistili. Personalistovi tým ukážete, že ste iba neskopírovali starší motivačný list pre inú firmu, ale máte skutočný záujem pracovať práve u nich.

Nevymýšľať, nepreháňať

Hoci je dnes, najmä medzi mladými ľuďmi módny trend prejavovať zdravé sebavedomie, aj tu platí, že všetkého veľa škodí. Je lepšie zostať skromný, no súčasne ukázať, čo vo vás je. Pri vymenovávaní svojich schopností, znalostí a vedomostí sa však radšej držte pri zemi a píšte pravdu. Neprikrášľujte. Keby ste príliš zveličovali, náborový pracovník by to mohol – napríklad aj neskôr pri osobnom pohovore – odhaliť.

Vzbuďte záujem

Okrem dôvodov, prečo pre danú firmu chcete pracovať, je dobré prebudiť v zamestnávateľovi záujem o osobné stretnutie s vami. Skúste si preto premyslieť a sformulovať hlavné dôvody, prečo by vás mali pozvať na pracovný pohovor.

Možnosť nástupu

Nemala by chýbať informácia o tom, kedy ste schopný do nového zamestnania nastúpiť. Ak by ste mohli okamžite, je to vaša výhoda oproti iným uchádzačom, ktorí napríklad ešte musia rozviazať súčasný pracovný pomer, takže ich môže zdržať výpovedná lehota.

Čomu sa vyhnúť

Nehodí sa písať, aké máte finančné očakávania alebo iné nároky a požiadavky. Personalista by si o vás nevytvoril dobrú mienku a z výberového kola by vás vyradil. Rovnako sa nepatrí hovoriť o tom, prečo ste odišli od predošlého zamestnávateľa alebo ho dokonca ohovárať.

Osobné údaje

Na záver listu je vhodné uviesť váš súhlas so spracovaním osobných údajov. Vďaka tomu môže spoločnosť vašu žiadosť zaradiť do databázy uchádzačov a osloviť vás, ak by sa jej neskôr uvoľnilo nejaké vhodné pracovné miesto.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohovor #motivačný list #sprievodný list #Práca a kariéra