Pracovné miesta na Slovensku sú ohrozené automatizáciou

Stredná a východná Európa bude v nasledujúcich rokoch čeliť významnému vplyvu automatizácie a náhrade mnohých súčasných pracovných miest strojmi. Najvýraznejšie by to podľa najnovších údajov OECD (Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) malo postihnúť Slovensko, pričom ohrozených je až 34 % pracovných miest. Najmenší dosah sa očakáva v škandinávskych krajinách, napríklad v Nórsku sa to dotkne len zhruba 6 % súčasných pracovných pozícií.

16.10.2018 06:00
práca, letisko, technik, lietadlo,... Foto:
Na Slovensku je automatizáciou najviac ohrozený západ krajiny.
debata (5)

„Vo všeobecnosti možno povedať, že ohrozená je najmä stredná a východná Európa, dokopy robotizácia výraznejšie zasiahne pracovné miesta v 21 krajinách OECD. Na druhej strane najmenej postihnuté budú škandinávske krajiny, ale aj Veľká Británia, Severná Amerika či Nový Zéland,“ povedala Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne.

Regióny, ktoré sa vyznačujú nízkou ohrozenosťou automatizáciou, sú tie, kde sú ľudia s vyšším vzdelaním, majú väčší počet pracovných miest v službách a sú viac urbanizované. Automatizácia pracovných pozícií sa líši aj v regionálnom meradle. Na Slovensku je najviac ohrozených pozícií na západe krajiny, a to až 40 % súčasných miest. Nahradzované by podľa OECD mohli byť menej kvalifikované profesie.

„Naopak, profesie ako učitelia, zdravotné sestry, terapeuti, fyzioterapeuti či doktori zostanú vždy nenahraditeľnými. Čím je vyššia potreba vzdelania a praxe, tým je menšia pravdepodobnosť náhrady strojmi,“ doplnila Buchláková.

Roboty majú viacero výhod. Nie sú PN, sú presnejšie a podľa vedcov majú menšiu chybovosť. Robotizácia znižuje náklady na platy a zvyšuje zisky podnikom. Podľa štúdie OECD zlepší v nasledujúcich rokoch produktivitu práce a zvýši životnú úroveň. Na druhej strane však nikdy nenahradí odbornejšie a kreatívne pracovné pozície. Medzi ústredné vlastnosti patrí tvorivá práca – písanie, podnikanie alebo vedecké bádanie. "Robotizácia bude v nasledujúcich rokoch veľkou výzvou pre vlády. Na jednej strane prináša vyššie daňové príjmy, na druhej strane je potrebné zabezpečiť pracovné miesta pre ľudí a takisto zabrániť znižovaniu platov,“ skomentovala Buchláková.

Roboty sú podľa európskych odborov nádejou na skrátený pracovný týždeň najmä vo veľkých fabrikách, a to aj pri zachovaní platov. Aktuálne najohrozenejšími pracovnými pozíciami sú pracovníci vo fastfoodoch, v call centrách či obsluhovači strojov. Štúdia OECD však zároveň tvrdí, že 60 % regiónov v 21 krajinách OECD vytvorilo od roku 2011 viac pracovných miest s nízkym rizikom automatizácie ako tých, ktoré sú výrazne ohrozené náhradou strojmi.

Začiatkom tohto storočia bolo každý rok zaradených do prevádzky zhruba 100-tisíc priemyselných robotov. V roku 2016 ich bolo vyrobených a zaradených už vyše 300-tisíc.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #OECD #Lenka Buchláková #automatizácia #Práca a kariéra