Podiel pracovných ponúk na východe stúpol

Trh práce na východnom Slovensku rastie. Komunikácia medzi zamestnávateľmi a uchádzačmi je však na rozdiel od západu slabšia. Aj to môže byť dôvodom, prečo sa ponuky firiem a reakcie uchádzačov často rozchádzajú. Analýza pracovného portálu Profesia.sk ukazuje, ako sa za desať rokov zmenil trh práce na východnom Slovensku.

15.10.2018 06:00
muž, manažér, obchodník, oblek Foto:
Uchádzači o zamestnanie na východnom Slovensku sa stretávajú s náramne veľkou konkurenciou.
debata (3)

Zmenenú situáciu na východnom Slovensku však nemusia pociťovať všetci. Ukazuje sa totiž, že na najvyhľadávanejšie pozície zareaguje priemerne až 100 ľudí. V tomto prípade sa tak uchádzači stretávajú s náramne veľkou konkurenciou. Medzi firmami a uchádzačmi tak často chýba vzájomná informovanosť. Zamestnávatelia na východnom Slovensku však nemajú na komunikáciu s uchádzačmi, prípadne so študentmi až toľko možností ako firmy na západnom Slovensku. Aj to je jeden z dôvodov, prečo sa veľtrh Profesia days organizuje aj v Košiciach. Druhý ročník veľtrhu sa bude konať vo štvrtok 27. septembra v Spoločenskom pavilóne.

Analýza portálu Profesia.sk odhalila rozloženie pracovných príležitostí na Slovensku. Podiel práce na východe krajiny narástol z necelých 14 na vyše 21 percent. Najvyšší podiel ponúk zaznamenal Košický aj Prešovský kraj v 1. polroku 2018. V roku 2009 bolo 72 % pracovných ponúk v Košickom kraji priamo v Košiciach. Dnes už platí, že krajské mesto nemá v regióne také dominantné postavenie a uchádzači majú viac možností zamestnať sa aj v okolitých okresoch. V 1. polroku 2018 tvorili inzeráty zamestnávateľov v Košiciach 45 percent z celkovej ponuky v kraji. Nasleduje okres Michalovce, Spišská Nová Ves a Rožňava. Najväčšou zmenou prešiel od roku 2009 okres Gelnica. Počet ponúk tam za desať rokov narástol na 28-násobok. Najmenej ponúk je v Sobranciach.

Dlhé roky bol najinzerovanejšou ponukou v Košickom kraji obchodný zástupca. Napriek tomu, že najviac obchodných zástupcov hľadali zamestnávatelia v roku 2017, už nejde o najinzerovanejšie voľné miesto v tomto regióne. Od roku 2016 jasne dominuje ponuka práce operátorov výroby. V roku 2009 sa pritom táto ponuka práce až tak často nevyskytovala. V rebríčku najčastejšie inzerovaných pozícií v regióne skončila až na 30. mieste. Ukazuje sa, že zvýšený počet pracovných ponúk sa najviac prejavil vo výrobe. V roku 2009 nebola v košickej TOP 5 ani jedna výrobná pozícia, dnes sú tam až štyri.

Firmy na východe však môžu pomerne často narážať na problém s nepresným zaraďovaním u uchádzačov. Tým totiž môže robiť problém reagovať na ponuky do spoločností, ktoré nepoznajú, prípadne im napríklad nenapadne reagovať na administratívne pozície do IT či výrobných spoločností. Aj z tohto dôvodu spoločnosť Profesia eviduje zvýšený záujem firiem o veľtrh Profesia days v Košiciach.

Ak sa pozrieme na pozície, na ktoré najviac reagovali košickí uchádzači v roku 2009 a teraz, vidíme veľké nesúlady s ponukou zamestnávateľov. Uchádzači v Košickom kraji totiž vyhľadávali výrobné pozície najmä v minulosti, dnes, keď patria medzi najinzerovanejšie, uchádzačov až tak nezaujímajú. V súčasnosti môžeme, naopak, vidieť väčší záujem o administratívne a obchodné pozície.

Top 5 najinzerova­nejších ponúk v roku 2009 a teraz
2009 1. polrok 2018
Obchodný zástupca Operátor výroby
Obchodný manažér Robotník
Systémový administrátor Montážnik
Programátor Kontrolór kvality
Predavač Obchodný zástupca
Top 5 ponúk s najvyšším počtom reakcií v roku 2009 a teraz
2009 1. polrok 2018
Office manager Sekretárka
Robotník Pracovník reklamačného oddelenia
Operátor výroby Zástupca vedúceho predajne
Kuchár Vedúci úseku predajne
Pokladník Recepčná

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #profesia #trh práce #východ Slovenska #Práca a kariéra