Prečo je dôležité poznať priemerný plat na vašej pozícii?

Nie je vám úplne jasné, ako by ste mali v praxi využiť informáciu o priemernej mzde na Slovensku? Tento štatistický pojem nie je pre bežných zamestnancov veľmi užitočný, oveľa viac vám prinesie poznatok o priemernej mzde na vašej konkrétnej pozícii.

06.10.2018 06:00
zamestnanie, profesia Foto:
Ilustračné foto.
debata

Zákon o zverejňovaní platov v pracovných inzerátoch priniesol na trh práce o trochu viac svetla, no všeobecné znenie zákona mnohí zamestnávatelia interpretujú rôzne, preto ani dnes nie je na 100 % jasné, koľko budete zarábať, keď sa na danú pozíciu prihlásite. Viac informácií vám poskytne platový prieskum, ktorý skúma reálne platy Slovákov. V prieskume Platy.sk si môžete porovnať svoju mzdu so zamestnancami z celého Slovenska, ktorí pracujú na rovnakej pozícii ako vy. Vo výsledku tak uvidíte, či vzhľadom na svoje vzdelanie, roky praxe a oblasť pôsobenia zarábate priemerne alebo menej či viac, ako by ste mali. Prečo sa vám takéto informácie vo vašom pracovnom živote zídu?

1. Zistíte, či zarábate férovo

Spravodlivá mzda je jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré ovplyvňujú, aký máme pocit zo svojej práce. Ak sa cítime podhodnotení, trpí najmä naša motivácia podávať kvalitný výkon. Naopak, ak vieme, že si zamestnávateľ našu prácu cení a vidíme to každý mesiac aj na výplatnej páske, do práce sa nám chodí ľahšie.

Ako však zistiť, či je naša mzda férová? Nemôžeme sa spoliehať len na vlastnú intuíciu a na to, či sme spokojní s výplatou a môžeme si dovoliť kúpiť všetko, čo potrebujeme alebo chceme. Pri posudzovaní spravodlivosti mzdy je dôležitou veličinou cena práce a pokiaľ nepoznáme všetky náklady, zisky a výdavky zamestnávateľa, je veľmi ťažké ju posúdiť.

Porovnajte si svoj zárobok v krátkom platovom dotazníku a zistíte, ako sú za vašu prácu platení ostatní Slováci. Vo výsledku zistíte, či ste v rámci svojho regiónu a vzhľadom na roky skúseností podhodnotení alebo spravodlivo odmenení. Ak dotazník ukáže, že so svojou mzdou výrazne zaostávate za vašimi "kolegami z fachu”, získate argument pre svojho zamestnávateľa pri vyjednávaní o vyššej mzde. Ak, naopak, zistíte, že je vaša mzda porovnateľná alebo dokonca vyššia, ako je priemer, môže vás to povzbudiť a budete si istejší, že si zamestnávateľ vašu prácu vysoko cení.

2. Budete skvele pripravení na pohovor

Ešte pred 1. májom 2018 bolo pomerne ťažké odhadnúť, aký plat si vypýtať na pohovore bez toho, aby ste sa podhodnotili alebo odradili potenciálneho zamestnávateľa vysokými požiadavkami. Novela zákona, ktorá prikazuje uvádzať základnú mzdu v pracovných inzerátoch, vám však dáva dobré východisko na prípravu na pohovor.

Poznať priemerný plat na danej pozícii sa vám oplatí najmä vtedy, ak sa vám ponúkaný plat zdá byť príliš nízky. Keďže zamestnávatelia dopredu nevedia, akí uchádzači sa im na pracovnú ponuku prihlásia, často v pracovných ponukách uvádzajú absolútne minimum pre prípad, že by sa im prihlásili len uchádzači s malými alebo so žiadnymi skúsenosťami. Nechávajú si tak priestor na vyjednávanie aj v prípade, že sa o prácu bude uchádzať dokonalý kandidát s niekoľkoročnými skúsenosťami v odbore.

Nenechajte sa odradiť nízkym platom v inzeráte a overte si skutočnú mzdu na pozícii ešte pred pohovorom.

3. Budete skvele pripravení na hodnotiaci pohovor

Pohovor pred nástupom do nového zamestnania nebýva jedinou príležitosťou na rozhovor o vašej mzde. Hodnotiace pohovory, ktoré zvyknú zamestnávatelia riešiť po prvých troch mesiacoch, po roku alebo pri rôznych iných príležitostiach, sú tiež situácie, v ktorých sa oplatí poznať výšku priemernej mzdy na pozícii.

Počas nich väčšinou príde na pretras aj zvýšenie mzdy alebo prísľub zvýšenia po splnení určených cieľov. Zvyšovanie platu by vždy malo mať základy postavené na argumentoch, ktoré dávajú zmysel vášmu zamestnávateľovi aj vám. Overte si pred hodnotiacim pohovorom výšku priemernej mzdy na vašej pozícii, aby ste otázku o plate zvládli s prehľadom.

4. Spoznáte cenu svojej práce

Uvažovali ste niekedy nad tým, ako rozmýšľa personalista alebo zamestnávateľ, keď určuje výšku mzdy pre nového zamestnanca? A prečo existujú povolania, v ktorých ľudia zarábajú výrazne viac ako v iných?

Jednou zo súčastí ich stratégie je analýza a porovnanie zárobkov zamestnancov na podobných alebo rovnakých pozíciách. Nemenej dôležitý je tiež výpočet toho, koľko peňazí zamestnanec svojou prácou zamestnávateľovi zarobí. Pri pomocných pozíciách ako upratovačka, umývač riadu či office manažér sa mzda vypočíta podľa toho, koľko zamestnávateľ vďaka práci zamestnanca ušetrí (v porovnaní s tým, keby túto prácu musel robiť sám). Aj tento fakt sčasti odpovedá na otázku, prečo sa v niektorých profesiách (programátori, obchodníci,..) zarába nepomerne viac ako v iných. Pokiaľ zamestnanec svojou prácou prinesie firme zisk, zamestnávateľ bude ochotnejší podeliť sa oň.

Keďže práca je rovnaká trhová komodita ako čokoľvek, čo si kupujeme, jej hodnotu vám napovie priemerná mzda na pozícii v rámci určitého územia (napr. mesta, kraja či krajiny). Princíp je jednoduchý – keď zistíte, koľko sú zamestnávatelia ochotní minúť za prácu ľudí s podobnou kvalifikáciou, akú máte vy, budete vedieť odhadnúť, koľko taká práca "stojí” a koľko by ste mali zarábať. A presne na to vám poslúži poznatok o priemernej mzde na vašej pozícii.

Článok je publikovaný na portáli Platy.sk, ktorý už od roku 2007 zhromažďuje informácie o skutočných platoch zamestnancov na Slovensku. Aj vy si môžete porovnať svoj plat na www.platy.sk

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #priemerná mzda #Práca a kariéra #Zákon o zverejňovaní platov