Tretinu Slovákov v robote nahradia automaty

Slovensko má spomedzi krajín OECD najväčší podiel pracovných miest, ktoré v budúcnosti môžu vykonávať roboty.

24.09.2018 10:54
debata (34)

Stredná a východná Európa bude v nasledujúcich rokoch čeliť významnému vplyvu automatizácie a náhrade mnohých súčasných pracovných miest strojmi. Najvýraznejšie by to podľa najnovších údajov OECD (Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj) malo postihnúť Slovensko, pričom ohrozených je až 34 % pracovných miest.

Najmenší dosah sa očakáva v škandinávskych krajinách, napríklad v Nórsku sa to dotkne len zhruba 6 % súčasných pracovných pozícií. Uvádza to v komentári Lenka Buchláková, analytička Slovenskej sporiteľne. Podľa nej ohrozená je najmä stredná a východná Európa. Robotizácia výraznejšie zasiahne pracovné miesta v 21 krajinách OECD. Na druhej strane, najmenej postihnuté budú škandinávske krajiny, ale aj Veľká Británia, Severná Amerika či Nový Zéland.

Regióny, ktoré sa vyznačujú nízkou ohrozenosťou automatizáciou, sú tie, kde sú ľudia s vyšším vzdelaním, majú väčší počet pracovných miest v službách a sú viac urbanizované. Automatizácia pracovných pozícií sa líši aj v regionálnom meradle. Na Slovensku je najviac ohrozených pozícií na západe krajiny, a to až 40 % súčasných miest. Nahradzované by podľa OECD mohli byť menej kvalifikované profesie.

Naopak, profesie ako učitelia, zdravotné sestry, terapeuti, fyzioterapeuti či doktori zostanú vždy nenahraditeľnými. Čím vyššia potreba vzdelania a praxe, tým je menšia pravdepodobnosť náhrady strojmi.

Roboty sú podľa európskych odborov nádejou na skrátený pracovný týždeň najmä vo veľkých továrňach, a to aj pri zachovaní platov. Aktuálne najohrozenejšími pracovnými pozíciami sú pracovníci vo fastfoodoch, v call centrách či obsluhovači strojov. Štúdia OECD ale zároveň tvrdí, že 60 % regiónov v 21 krajinách OECD vytvorilo od roku 2011 viac pracovných miest s nízkym rizikom automatizácie ako tých, ktoré sú výrazne ohrozené náhradou strojmi.

Začiatkom tohto storočia bolo každý rok zaradených do prevádzky zhruba 100.000 priemy­selných robotov. V roku 2016 ich bolo vyrobených a zaradených už vyše 300.000.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Slovensko #OECD #robot