Stavbárom by pomohli pracovníci z tretích krajín

Stavebníctvu na Slovensku môže do istej miery pomôcť dovoz pracovníkov z tretích krajín, uviedol prezident Zväzu stavebných podnikateľov Slovenska (ZSPS) Pavol Kováčik.

23.09.2018 10:31
debata (25)

Okamžitá potreba pracovnej sily v najnedostat­kovejších pozíciách je podľa zväzu na úrovni 750 až 1000 ľudí. Stavebné firmy potrebujú popri murároch, tesároch a elektrikároch aj operátorov stavebných strojov. Priemerný vek pracovníkov v odvetví je 45 až 50 rokov a medziročne sa zvyšuje, upozornil Kováčik.

Stavebné firmy združené vo zväze preferujú pracovníkov z krajín bez veľkej jazykovej bariéry, zo Srbska, Macedónska, Bosny a Hercegoviny, Ukrajiny či Ruska, uviedol príklady.

Podľa neho je otázne, či dovoz pracovnej sily pomôže pokryť potrebu kvalifikovaných profesií v zmienených odboroch. „V tomto nám môže pomôcť len aktivizácia vnútorných zdrojov. Žiada sa povedať, že v súčasnosti je podstata zodpovednosti nesprávne prechýlená na profesijné, respektíve stavovské zväzy a podnikateľov samotných,“ povedal s tým, že nie sú na to kompetenčne, odborne ani zdrojovo vybavení.

V tejto súvislosti prezident ZSPS uviedol, že je oslabená priama zodpovednosť štátu v oblasti stredného odborného prípadne vysokoškolského vzdelávania.

25 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #stavebníctvo