Malé podniky zamestnávajú na Slovensku viac ako polovicu ľudí

Malé podniky na Slovensku tvoria väčšinu pracovných miest. Z najnovších štatistík európskeho štatistického úradu Eurostatu vyplýva, že v nich pracuje až 56 % zamestnancov. Podiel miest tvorených najmenšími firmami je tak piaty najvyšší v Európskej únii (EÚ), hneď po Taliansku (66 %), Portugalsku, (62 %), Španielsku (60 %) a Lotyšsku (58 %).

24.09.2018 06:00
pracovný pohovor, práca, muž, žena Foto:
Malé podniky generujú v EÚ v priemere každé druhé pracovné miesto.
debata (11)

V Európskej únii funguje viac ako 23 miliónov firiem a podnikov, pričom až 98,7 % zastúpenie medzi nimi majú podnikatelia a malé podniky do 49 zamestnancov. V rámci nich jednoznačne dominujú najmenšie podniky do desať zamestnancov (93 %). Spoločnosti s 50 až 249 zamestnancami majú 1 % podiel a priemerne len dve z tisícky firiem (0,2 %) sú veľké firmy s 250 a viac zamestnancami.

Malé podniky generujú v EÚ v priemere každé druhé pracovné miesto, ďalších 17 % tvoria stredné podniky a 33 % veľké podniky s 250 a viac zamestnancami. „Na Slovensku je tak pomer miest tvorených najmenšími firmami a živnostníkmi ešte o niečo vyšší, na úrovni 56 %. Stredne veľké firmy generujú 16 % miest a zvyšných 28 % najväčšie podniky,“ priblížila čísla Dáša Polláková, manažérka oddelenia riadenia segmentu pre malé a stredné podniky ČSOB.

ČSOB si uvedomuje dôležitosť malých firiem pre ekonomiku, a preto sa okrem podpory podnikania finančnými nástrojmi zameriava aj na pravidelné monitorovanie nálad podnikateľov. „Keď sme sa v našom exkluzívnom prieskume pýtali firiem rôznych veľkostí na najväčšie riziká, malé firmy vnímali najcitlivejšie legislatívny vývoj (59 %). Medzi firmami strednej veľkosti a veľkými spoločnosťami bolo toto riziko tiež výrazné (39 %), ale podstatne menej ako v prípade malých podnikateľov,“ dodala Polláková.

Obavy z legislatívneho vývoja spomínali podnikatelia ako najčastejšie v každom kraji Slovenska, s výnimkou žilinského a prešovského regiónu. V nich označovali ako najväčšie riziko ekonomický vývoj a nedostatok kvalitnej pracovnej sily.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #eurostat #Práca a kariéra #malé podniky